Vizuelna umjetnost

FUU: Drugi pogled na umjetnost (FOTO)

FUU: Drugi pogled na umjetnost (FOTO)
FUU: Drugi pogled na umjetnost (FOTO)

SARAJEVO - Uprkos kiši koja pada, učesnici Festivala ulične umjetnosti "Sarajevo 2015" (FUU) našli su se na ulicama ovog grada kako bi oslikali nove površine, ali i zabavili sugrađane horskim nastupom, te izvođenjem predstave za bebe "Plumb, Bo-Bo, Zu".

Festival ulične umjetnosti prvi je takve vrste u BiH, a počeo je u petak vožnjom FUU autobusa i prostornom instalacijom "Ostajte ovdje" Saše Bukvića.

Tema Festivala ulične umjetnosti je "Urbane transformacije - Sarajevo na drugi pogled", a održava se tokom tri dana na više od dvadeset lokacija širom grada Sarajeva i njegovih opština. Bogatim programom ponudiće predstavljanje umjetničkog stvaralaštva iz različitih medija i domena djelovanja.

"Uvijek sam znao da Sarajevo može puno toga da ponudi svojim građanima, starim i novim, ljudima koji su nekim poslom zalutali ovdje ili putnicima koji obilaze svijet u potrazi za nečim. To nešto što ovaj grad daje ne bi se moglo bukvalno i materijalno označiti", kazao je inicijator ovog festivala i režiser Aleš Kurt.

Juče, odnosno posljednjeg dana festivala, cjelodnevni program je obilovao prezentacijama i performansima. Zanimljivo je da se program odvijao na brojnim lokacijama u gradu, a za posjetioce je napravljena primamljiva mapa.

U subotu je održan i koncert gudačkog orkestra studenata Muzičke akademije u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, te performans Belme Šarančić, profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, koja predaje harmoniku, kao i koncert harmonikaškog orkestra.

"Za nas je također važno da izađemo iz koncertnih sala i vidim po reakciji studenata da su veoma zadovoljni da imaju priliku da sviraju na otvorenom. Reakcija publike je veoma pozitivna i čini se kao da smo im uljepšali dan", kazala je Belma Alić, violončelistkinja.

Interesovanje prolaznika, ipak, najviše je izazivao sarajevski umjetnik Zoran Herceg, koji je na zgradi u blizini Caffe-galerije "Boris Smoje" odlučio naslikati četiri osobe koje mu je Facebook predložio kao "osobe koje možda poznaje".

"Želio sam da iznenadim ljude, da se nađu na nekom javnom zidu, a da ne znaju zašto su tu. To su sve osobe koje možda poznajem, imamo nešto zajedničko čim nas je Facebook prepoznao, ne znamo se, ali ne mora značiti da se nećemo upoznati, tako da ovo može biti i način da se proširi krug prijatelja, poznanstava i kontakata", smatra Herceg.

Prvi FUU treba da završi večeras koncertom iznenađenja u sarajevskoj Vijećnici.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije