Vizuelna umjetnost

Fotografije ovjekovječile trenutak za vječnost

Fotografije ovjekovječile trenutak za vječnost
Foto: N.N. | Fotografije ovjekovječile trenutak za vječnost

Dobra fotografija najbolje je svjedočanstvo jednog trenutka, događaja, lijepih, ali i onih manje lijepih dešavanja.

Nekoliko desetina takvih fotografija dočekalo je danas prolaznike u Gospodskoj ulici u Banjaluci, gdje je postavljena prva izložba na otvorenom pod nazivom "Pazi! Trenutak", a koju je organizovala Foto-agencija ZIPA iz Banjaluke.

S ciljem da fotografije budu dostupne svima, izložba je organizovana na otvorenom, a pred prolaznicima su 44 rada.

Jedan od fotografa čije su fotografije izložene je i Borislav Zdrinja, koji je objasnio da agencija ZIPA postoji pet godina, a da se ideja za izložbu takvog tipa takođe javila prije nekoliko godina.

"Međutim, nikako da dođemo u situaciju da ovo uradimo. Želja nam je bila da agencijsku fotografiju vratimo malo u medije jer su neke druge tehnike prevladale. Tu su fotografije iz sporta, kulture, društva, kao i svjedočanstva događaja koji su se desili u regiji", kazao je Zdrinja.

Izložbu je podržao i grad Banjaluka pa je tako postala dio projekta "Kultura u prolazu", u okviru kojeg će iz Gospodske ulice danas biti preseljena u Gradsku upravu, gdje će građani moći da je pogledaju sve do 15. avgusta.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazala je da "Kultura u prolazu" doživljava svoj razvoj, a raste i broj posjetilaca u atrijumu, što je i bio cilj projekta.

"Danas smo se preselili u Gospodsku ulicu gdje fotografije svjedoče o različitim događajima, trenucima i upravo iskazuju foto-umjetnost koja mnogo govori i doprinosi razvoju ove umjetnosti u našem gradu. Podržali smo ovu izložbu kao što ćemo podržati i druge, jer izložba fotografija nije bila dovoljno zastupljena u ukupnoj kulturno-umjetničkoj ponudi grada", rekla je Trivićeva.

Fotoreporteri čiji radovi su predstavljeni su: Dragana Mihaljica, Dragana Dušanić, Slobodan Rašić Bobara, Ranko Ćuković, Milan Radulović, Dušan Borković, Aleksandar Golić i Borislav Zdrinja.

Foto-agencija ZIPA je prva foto-agencija u BiH sa sjedištem u Banjaluci koja posjeduje arhivu s više od 100.000 fotografija iz skorije prošlosti. Postoji i djeluje već pet godina, tokom kojih je zabilježila mnoge značajne trenutke u državi i okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije