Vizuelna umjetnost

Francuska štiti umjetnost od terorista i varvara

Francuska štiti umjetnost od terorista i varvara
Francuska štiti umjetnost od terorista i varvara

Francuski predsjednik Fransoa Oland saopštio je juče da bi u muzej "Luvr" mogla da budu smještena ugrožena umjetnička djela iz Iraka, Sirije i drugih zemalja u kojima bjesni rat. Francuski predsjednik je istakao kako bi dragocjena umjetnička djela mogla da se čuvaju u bezbjednom objektu za konzervaciju na sjeveru Francuske.

Novi objekat bi, prema njegovim riječima, trebalo da bude otvoren 2019. godine u Livenu, koji se nalazi 200 kilometara sjeverno od Pariza.

"Glavna svrha objekta koji je izgrađen u Livenu je čuvanje i konzervacija umjetnina iz kolekcija koje se trenutno čuvaju u muzeju 'Luvr'", istakao je Oland na svečanom otkrivanju ploče kojom je obilježena lokacija na kojoj će biti otvoren objekat.

Međutim, francuski predsjednik dodaje da će ovaj objekat imati još jednu ulogu.

"Nažalost, događaji, drame i tragedije koji se dešavaju u svijetu doveli su u opasnost dragocjena umjetnička djela jer su teroristi i varvari odlučili da ih unište, posebno u Siriji i Iraku", istakao je Oland.

Francuski predsjednik je dodao da će njegova zemlja predložiti preuzimanje umjetnina na konferenciji u Abu Dabiju u decembru ove godine, koja će biti posvećena ugroženoj baštini, a na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati oko 40 zemalja.

Na tom skupu će, kako je najavljeno, biti oformljen i fond sa ciljem da se sakupi 100 miliona dolara kako bi se pomoglo u spasavanju ugroženih umjetničkih djela.

Na potrebu za izgradnjom objekta za konzervaciju u Livenu ukazano je u junu ove godine kada je "Luvr", zbog poplave u Parizu, morao da iz predostrožnosti evakuiše umjetnička djela iz podruma.

Muzej "Luvr" je najposjećeniji muzej na svijetu i broji preko osam miliona posjetilaca godišnje. Pored umjetnina koje su izložene u samom muzeju, podrum "Luvra" čuva kolekciju dragocjenih slika, skulptura, egipatskih mumija i mnogih drugih neprocjenjivih predmeta koji su sakriveni od očiju javnosti.

Objekat koji je izgrađen u Livenu 2013. godine je prvobitno namijenjen za čuvanje i konzervaciju ovih vrijednosti koje se nalaze u podrumu "Luvra". U novom objektu će pored konzervacije umjetnina, raditi i sektor za proučavanje umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije