Vizuelna umjetnost

Galerija "Plus" novi umjetnički prostor u Banjaluci

Galerija "Plus" novi umjetnički prostor u Banjaluci
Galerija "Plus" novi umjetnički prostor u Banjaluci

BANJALUKA - Novi izložbeno-prodajni salon Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) pod nazivom Galerija "Plus" sutra u 11 časova na atraktivnoj lokaciji u centru Banjaluke (Srpska br. 10) biće zvanično otvoren prodajnom izložbom djela domaćih umjetnika sa kojima je muzej sarađivao u ranijem periodu.

Muzeju od izuzetnog kulturnog znacaja za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, ovaj prostor dodjelio je Kulturni centar Banski dvor zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića. Zajedničkim naporima dvije kulturne institucije, koje imaju potpisan sporazum o saradnji, i uz podršku Gradske uprave, MSU RS će ponovo imati dodatnu galeriju u Banjaluci. To će, kako za samu instituciju, tako i za domaće umjetnike, biti od višestrukog značaja.

"Izložba djela domaćih umjetnika koja će biti otvorena zajedno sa Galerijom 'Plus' ujedno je i poziv svima koji žele da nam se pridruže kako bismo u okviru tog prostora planirali i napravili neke drugačije sadržaje jer smatramo da je ova galerija jedan novi potencijal koji grad Banjaluka ima", kazala je za "Nezavisne" Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Ona je istakla da je prostor Galerije "Plus" mnogo veći od prostora prethodne galerije ovakvog tipa koja je pod nadzorom MSU RS do prije tri godine radila u Ulici kralja Alfonsa XIII.

"Samim tim Galerija 'Plus' nudi nove mogućnosti i svakako planiramo u nekoj daljoj perspektivi, kada je u pitanju muzej, da imamo nove sadržaje koji se tiču razvoja savremene umjetničke scene, posebno mladih umjetnika koji na taj način mogu da ostvare neke svoje čak i prve izložbe i neke zanimljive postavke koje nisu u mogućnosti da pokažu u velikoj instituciji i velikom prostoru kakav ima MSU RS", kazala je Vujkovićeva, dodajući da će rad galerije u budućnosti ipak zavisiti od finansijskih sredstava kojima MSU RS bude raspolagao. Trenutno, kako nam je kazala Sarita Vujković, institucija na čijem je čelu za novu galeriju nema programska sredstva. Međutim, njen odgovor na pitanje da li očekuje da Galerija "Plus" bude profitabilna - bio je potvrdan.

"Očekujem da će Galerija 'Plus' biti profitabilna u smislu ostvarenja nekih novih projekata koje budemo tu planirali i koji se neće ticati samo prodaje, već i promocije. Svakako je važan trenutak njenog otvaranja jer novi galerijski prostori nedostaju ovom gradu, nedostaju sadržaji koji mogu da budu realizovani u nekim manjim prostorima i ono što je jako važno da kažem da ta galerija ima jednu izuzetno dobru lokaciju, nalazi se u samom centru grada na frekventnoj ulici koja može da privuče daleko veći broj publike od one koja namjenski dolazi u muzej", riječi su Sarite Vujković, koja je dodala da Galerija "Plus" neće služiti za promociju radova samo vizuelnim, nego i umjetnicima raznih profila.

Pored izlaganja i prodaje umjetničkih djela, Galerija "Plus" će služiti i kao mjesto za promociju djela primijenjene umjetnosti, knjiga i publikacija iz svijeta umjetnosti, jedinstvenih suvenira i promotivnih materijala muzeja, ali i kao prostor za organizovanje izložbi manjeg formata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije