Vizuelna umjetnost

Gaudijev prvenac postaje muzej (FOTO)

Gaudijev prvenac postaje muzej (FOTO)
Gaudijev prvenac postaje muzej (FOTO)

Restaurirana kuća "Visens", remek-djelo arhitekture, trebalo bi na jesen ove godine u Barseloni kao muzej da svoja vrata otvori široj javnosti, a u pitanju je arhitektonski prvenac slavnog arhitekte Antonija Gaudija.

Godina je 1882, a Antoni Gaudi završava studij arhitekture i odmah potom dobija prvu veliku narudžbinu. Unajmljuje ga Manuel Visens Montaner, vlasnik fabrike crijepa. Gaudi objedinjuje različite građevinske materijale i umjetničke stilove te projektuje kuću koja će se vijek poslije slaviti kao novo poglavlje u modernoj arhitekturi. Od davne 1888, kada je okonačna njena gradnja, do danas, kuća "Visens" je mijenjala vlasnike, ali za razliku od drugih ostvarenja čuvenog arhitekte, čuvala je mir stanara ne otvarajući vrata turistima i putnicima namjernicima.

Odlukom da obnovljeno zdanje otvori kao muzej, bankaraska porodica Mora iz Andore, trenutni vlasnik, nesumnjivo će obradovati poštovaoce lika i djela čovjeka čiji opus je obojio ulice Barselone, ali i baštinu kulturnog nasljeđa Evrope. Ova lijepa građevina je zaštićena od strane UNESCO-a.

Dosad su posjetioci mogli da dođu ispred ove kuće, uđu u dvorište i fotografišu se ispred ulaza ili malo odmore ispred nje i uživaju u njenoj neponovljivoj arhitekturi.

Premda tačan datum otvaranja muzeja nije poznat, očekuje se da će ove jeseni tajna enterijera kuće "Visens" biti otkrivena. Odluka za davanje novog ruha, ali i role starinskoj kući dolazi kao plod želje vlasnika da esencijalni rad za razumijevanje Gaudijevog jedinstvenog arhitektonskog jezika i razvoja modernizma u Barseloni bude kako sačuvan od zuba vremena, tako i dostupan svima onima koji žele da se pobliže upoznaju s umjetnikovim počecima.

Smještena u samom srcu Barselone, kuća "Visens" stameno čuva Gaudijevu viziju o božanskoj prirodi arhitekture. Vjerujući da kriva linija pripada Bogu, a ravna čovjeku, ovaj slavni Katalonac je vješto oblikovao krivine ornamentalnog stila u matematičkim kalupima arhitekture. Šarolikost keramičkih pločica i floralnih motiva je uvezana sa čistinom golog kamena i željeza, a prizor danas upotpunje živopisni vrt.

Po završetku rada na ovoj kući, Gaudi će nastaviti da krši tradiciju postulata arhitekture. Kuća "Mila", park "Guelj" i kuća "Batljo" će utjeloviti sasvim novi način razmišljanja o granicama arhitekture, odnosno nepostojanju istih, a Sagrada familija, iako još nedovršena, će izrasti u magnum opus umjetnika i obilježje Barselone.

Genije zaobilazio pravu liniju

"Svako djelo umjetnosti mora da zavodi. Ako se taj kvaliet izgubi, izgubljena je i umjetnost", rekao je Antoni Gaudi (1852 - 1926), koji je među najzaslužnijima za današnji izgled Barselone.

Neponovljivi buntovnik i arhitekta iz Katalonije rođen je u gradiću Reus. Svoj život, djelo i duh ostavio je Barseloni. Spoj morskih talasa, životinjskih elemenata, mitskih bića, religije i slučajnih prolaznika koje je koristio kao modele znao je da poveže na čaroban način. Prava linija je bila nešto vještačko, potpuno van sklada s prirodom, koja se ne može vidjeti ni u jednom njegovom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije