Vizuelna umjetnost

Humanost povezala svjetske umjetnike

Humanost povezala svjetske umjetnike
Humanost povezala svjetske umjetnike

TREBINJE - U okviru Trebinjskih ljetnih svečanosti u Muzeju Hercegovine u četvrtak naveče otvorene su dvije izložbe.

Dvanaesta Međunarodna izložba minijatura "Art20", Asocijacije evropskih umjetnika, pod nazivom "Mala djela sa velikim uticajem", izložba je humanitarnog karaktera.

Osim te, otvorena je i izložba fotografija i videoinstalacija osnivača i predsjednika Asocijacije evropskih umjetnika, njemačke umjetnice Karole Tešler, pod nazivom "Synergu & Energetic".

Cilj izložbe minijatura je prikupljanje što većeg broja radova, kojih trenutno ima oko 500 i da njihovom prodajom prikupe sredstva za odjeljenje jedne dječije bolnice u Keniji, gdje je veliki broj stanovnika, posebno djece, zaražen HIV virusom.

Ta izložba putuje Evropom, a u BiH je prvi put predstavljena u Trebinju, gdje je izloženo 150  minijatura 70 umjetnika iz 30 zemalja svijeta.

Govoreći o svojoj izložbi "Synergu & Energetic" Tešlerova je istakla da je njen rad usmjeren na podizanje svijesti o važnosti očuvanja zdrave životne sredine i potrebi većeg korišćenja alternativnih izvora energije.

"Ono što u tome smislu smatram veoma važnim jeste da svoje radove trebam predstaviti što većem broju ljudi različitih kulturnih i socijalnih podneblja, kako bi na taj način barem malo doprinijela širenju svijesti i zdravoj sredini", dodala je Tešlerova.

Izložbe je otvorio Dobroslav Ćuk, načelnik opštine Trebinje, ističući zadovoljstvo što će "taj nesvakidašnji kulturni događaj ovaj kulturni prostor uvezati sa drugim prostorima Evrope i svijeta".

Izložbe su priređene zahvaljujući Veri Kekić, akademskom slikaru i likovnom pedagogu iz Trebinja, članu Asocijacije evropskih umjetnika, kao i uz podršku Muzeja Hercegovine i Opštine Trebinje.

Trebinjski ljubitelji likovne umjetnosti te dvije izložbe mogu pogledati do 20. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije