Vizuelna umjetnost

"Industrijalizacija" Petra Lubarde proglašena za kulturno dobro

"Industrijalizacija" Petra Lubarde proglašena za kulturno dobro
Foto: Politika | "Industrijalizacija" Petra Lubarde proglašena za kulturno dobro

Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglasio je sliku "Industrijalizacija" Petra Lubarde za kulturno dobro.

Slika jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. vijeka Petra Lubarde, koji je umro 1974. godine, a za koju su mediji pisali da je nestala, proglašena je za kulturno dobro 31. oktobra, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima.

Na osnovu rješenja o proglašenju kulturnog dobra, slika će biti upisana u registar kulturnih dobara Muzeja, kao i u centralni registar kulturnih dobara za Srbiju koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Procedura da se slika "Industrijalizacija" proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra, nakon što je stručni tim Muzeja 19. juna, na inicijativu Ministarstva kulture i infomisanja Srbije, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost.

U saopštenju se napominje da je potvrda autentičnosti obavljena znatno prije pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju u Srbiji.

Stručnjaci Muzeja savremene umetnosti su još 2014. godine vršili provjeru stanja u kome se nalazi slika "Industrijalizacija".

Iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo kulture i informisanja, Muzej savremene umetnosti propustio je da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro.

Pojedini mediji u Srbiji nedavno su objavili da je čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija" nestala iz hola Doma sindikata u Beogradu, što je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije