Vizuelna umjetnost

Internacionalni gala balet u Banjaluci: Zasijala i "Ana Karenjina"

Internacionalni gala balet u Banjaluci: Zasijala i "Ana Karenjina"
Internacionalni gala balet u Banjaluci: Zasijala i "Ana Karenjina"

BANJALUKA - Najpopularnija baletska i scenska djela, koja se igraju širom svijeta, činila su repertoar Internacionalnog gala baleta, koji je nastupio u nedjelju naveče u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Vrhunski baletski umjetnici, kao i izvođenje baletskih djela nisu svakidašnji događaji u našem gradu, pa je samim tim ovaj događaj imao još veći značaj.

Jedinstveni baletski spektakl priredili su umjetnici iz nekoliko zemalja. Banjalučkoj publici su se predstavili Monika Ilieva i Daniel Tičkov iz Bugarske, Suzuki Rieka, Takuja Sumitomo i Erika Vakizono iz Japana, Eva Karpilovskaja i Artem Zusov iz Ukrajine, te Martin Segeta iz Češke.

A, upravo oni zu izvodili djela "Kosar", "Karmen", "Ana Karenjina", koje je izazvalo i najveće oduševljenje publike.

Takođe su izvodili i djela "Festival cvijeća u Đencanu", "Plamen Pariza", te "Grand Pas Classique".

Kako je nakon nastupa objasnila Berioska Camacaro, profesionalna balerina, koja vodi i istoimenu školu u Banjaluci, a koja je bila i organizator ovog događaja, svi navedeni plesači redovno nastupaju širom Evrope.

"Ovo je drugi koncert koji organizujem. Prošle godine Banjalučani su pokazali veliko interesovanje za ovaj vid umjetnosti. To se vidi i kroz školu, koju vodim već tri godine i imam tridesetak učenika, uzrasta od četiri do 12 godina", navela je Camacaro.

Ona je pojasnila da su, poučeni iskustvom od prethodne godine na šta je publika najbolje reagovala, tražili komade u kojima se prepliću ljubavne, životne i prijateljske priče.

"Mislim da je važno da se ovakav događaj organizuje u Banjaluci zato što ljudi iz ovog grada nisu imali prilike da vide ovako nešto. Ovo će im omogućiti da sebi stvore predstavu kao i da postave standarde kada je u pitanju profesionalni performans baleta, bilo da je riječ o klasičnom ili modernom baletu", istakla je Camacaro.

A, koliko se sve što su imali priliku da vide u nedjelju naveče svidjelo posjetiocima, pokazali su i sami njihovi aplauzi, ali i utisci.

"Zaista predivan spoj igre i muzike. Nevjerovatno je to koliko su uigrani i uvježbani. Šteta je što nemamo češće priliku da gledamo ovakve performanse. Željela bih sada ponovo da se vratim u salu i da ih gledam", podijelila je svoje utiske sa nama jedna posjetiteljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije