Vizuelna umjetnost

Izdržljivost i herojstvo na foto-snimcima

Izdržljivost i herojstvo na foto-snimcima
Foto: N.N. | Izdržljivost i herojstvo na foto-snimcima

BANJALUKA - Izložba "Pozorište u vrijeme blokade Lenjingrada" Državnog memorijalnog muzeja odbrane i blokade Lenjingrada biće otvorena u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) u nedjelju s početkom u 17 časova.

Blokada Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu trajala je od 8. septembra 1941. do 27. januara 1944. godine i veliki broj danas poznatih fotografija iz tog perioda snimili su vojni korespondenti, koji su radili po zadatku lenjingradskog odjeljenja TASS-a, Sovjetskog informativnog biroa i uredništava novina.

"Fotografije su propraćene izvodima iz dnevnika i sjećanjima Lenjingrađana. Dio ove građe se čuva u kolekciji Državnog memorijalnog muzeja odbrane i blokade Lenjingrada", glasi kratki opis izložbe, u čijoj je postavci ukupno 51 fotografija.

Kao što je formulisano u Pravilniku o radu vojnih korespondenata, glasi obavještenje NP RS, zadatak fotografa bio je da prikažu ljude fronta - vojnike i komandante Crvene armije (Ratne mornarice), koji su posjedovali borbenu opremu i poznavali vojnu taktiku, njihovu inicijativu, ratnu procjenu i lukavstvo u borbi protiv neprijatelja, njihovu mržnju prema njemačko-fašističkim zavojevačima, izdržljivost, požrtvovanost i disciplinu u izvršavanju naredbi komandanata.

U opkoljenom Lenjingradu, navodi se u nastavku obavještenja, morala se obratiti pažnja na "život grada - fronta", izdržljivost i herojstvo njegovih čuvara i stanovnika.

"Tako se već za vrijeme rata počela formirati službena istorija blokade kao herojske stranice u istoriji Drugog svjetskog rata, gdje je jedinstveni nalet sovjetskih vojnika i gradskog stanovništva doveo do velike pobjede", napomenuto je o izložbi, odnosno velikom događaju u istoriji o kojem ista govori.

Istorijski izvori kažu da je za amatersko fotografisanje na ulicama grada bila potrebna posebna dozvola, te da bez vodosnabdijevanja, struje i grijanja gotovo da nije bilo moguće fotografisati, što ovoj izložbi dodatno daje na važnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije