Vizuelna umjetnost

Izložba "Progon" Miloša Šobajića: Prikaz teritorija na kojima se gušimo

Izložba "Progon" Miloša Šobajića: Prikaz teritorija na kojima se gušimo
Foto: N.N. | Izložba "Progon" Miloša Šobajića: Prikaz teritorija na kojima se gušimo

BANJALUKA - Izložba slika i instalacija "Progon" Miloša Šobajića, jednog od najistaknutijih srpskih slikara i umjetnika današnjice, u organizaciji Kulturnog centra Banski dvor, biće otvorena u subotu sa početkom u 19 časova u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

"Nakon veoma uspješne i posjećene izložbe djela Vladislava Šćepanovića, Banski dvor sa ponosom najavljuje otvaranje još jedne reprezentativne izložbe i izuzetna nam je čast što smo u mogućnosti da ugostimo Miloša Šobajića, istaknutog likovnog umjetnika svjetskog renomea. Sa ovom izložbom Banski dvor nastavlja praksu organizovanja visoko kvalitetnih programa u vlastitoj produkciji i na najljepši mogući način  programski zaokružuje jednu od  najbogatijih sezona u istoriji ustanove", rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Tekst za katalog izložbe "Progon" pisala je Maje T. Iskjerdo, aktivistkinja za prava domorodačkog amazonskog stanovništva Perua. Ona kaže da se Šobajićev opus oduvijek bazirao na prizorima progona, bježanja, izbjegavanja zamki koje su svuda oko nas; traženju spasa od opasnosti koja na svakom koraku vreba.

"Njegovo djelo je, nedvosmisleno, zasnovano na dva bezvremena i univerzalna simbola: bježanju i gušenju", rekla je Iskjerdo.

Izložba "Progon", nastavlja ona, predstavlja primjer sveobuhvatnosti Šobajićevog prikaza svijeta u kojem živimo, teritorija na kojim se gušimo i sa kojih bježimo.

"On prikazuje osiromašene ljude. Osiromašene sistemom u kojem žive. Tu su i radnici i eksploatisane klase koje se guše boreći se odozdo, ali tu su i vladajuće klase koje se dave u želji za povećanjem profita, produktivnosti i moći. Njegov ekspresionizam iz ovog razloga djeluje kao vrisak. Vrisak koji poziva na bunt i buđenje pred društvenom nepravdom", ističe Iskjerdo navodeći da Šobajić stvara umjetnost koja se podiže iznad smrti, iznad užasa, iznad ega - iznad đavoljeg sistema koji vlada svijetom. Miloš Šobajić, kaže se u nastavku teksta, jedan je od rijetkih umjetnika čije slike prikazuju tjeskobu odvojenosti od raja.

"Njegovi radovi ujedno nagovještavaju apokalipsu, konačno spadanje tamnog vela obmane, a samim tim i kraj jednog obmanjujućeg neoliberalnog, globalističkog perioda", zaključuje Iskjerdo u pozivu na izložbu "Progon".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije