Vizuelna umjetnost

Izložba "Belezi velikih zločina": Umjetnička djela svjedočanstva stradanja

Izložba "Belezi velikih zločina": Umjetnička djela svjedočanstva stradanja
Foto: Vladimir Stojaković | Izložba "Belezi velikih zločina": Umjetnička djela svjedočanstva stradanja

BANJALUKA - "Belezi velikih zločina" naziv je izložbe autora Veljka Đurića Mišina, direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda, koja je danas otvorena u prepunoj maloj izložbenoj sali Kulturnog centra Banski dvor. Izložba je otvorena u saradnji spomenutih kulturnih ustanova i Arhiva Republike Srpske.

"Ovo je još jedna izložba koju Arhiv RS priređuje u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor i Muzejom žrtava genocida iz Beograda", kazao je Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, podsjetivši da je institucija na čijem je čelu sa beogradskim muzejom prošle godine već realizovala izložbu o stradanju sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini u Drugom svjetskom ratu, te da su zajedno objavili monografiju pod nazivom "Svjedočenje o zatiranju".

"Muzej žrtava genocida preko izloženih slika, preko detalja i motiva vezanih za stratišta u Drugom svjetskom ratu kao što su Jasenovac, Kozara, Kragujevac... podsjeća posjetioce na veliko stradanje u NDH i okupiranoj Srbiji od strane Hitlerovog Trećeg rajha, prvenstveno srpskog naroda", naglasio je prilikom otvaranja izložbe Mišin.

Riječ je o slikarsko-grafičko-vajarskoj postavci, a zainteresovani imaju priliku da vide radove Milića od Mačve, Milenka Mihajlovića, Dragana Ristića, Tatjane Pirović, Aleksandra Stanojevića, Svetlane Pavlović-Džindo, Riste B. Mihića, Zorana M. Turkana i drugih.

Otvaranju izložbe prisustvovali su Vladimir Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci, Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, i mnogi uvaženi gosti iz kulturnog i javnog života Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije