Vizuelna umjetnost

Izložba "Belezi velikih zločina": Umjetnička djela svjedočanstva stradanja

Izložba "Belezi velikih zločina": Umjetnička djela svjedočanstva stradanja
Foto: Vladimir Stojaković | Izložba "Belezi velikih zločina": Umjetnička djela svjedočanstva stradanja
Milan Rakulj

BANJALUKA - "Belezi velikih zločina" naziv je izložbe autora Veljka Đurića Mišina, direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda, koja je danas otvorena u prepunoj maloj izložbenoj sali Kulturnog centra Banski dvor. Izložba je otvorena u saradnji spomenutih kulturnih ustanova i Arhiva Republike Srpske.

"Ovo je još jedna izložba koju Arhiv RS priređuje u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor i Muzejom žrtava genocida iz Beograda", kazao je Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, podsjetivši da je institucija na čijem je čelu sa beogradskim muzejom prošle godine već realizovala izložbu o stradanju sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini u Drugom svjetskom ratu, te da su zajedno objavili monografiju pod nazivom "Svjedočenje o zatiranju".

"Muzej žrtava genocida preko izloženih slika, preko detalja i motiva vezanih za stratišta u Drugom svjetskom ratu kao što su Jasenovac, Kozara, Kragujevac... podsjeća posjetioce na veliko stradanje u NDH i okupiranoj Srbiji od strane Hitlerovog Trećeg rajha, prvenstveno srpskog naroda", naglasio je prilikom otvaranja izložbe Mišin.

Riječ je o slikarsko-grafičko-vajarskoj postavci, a zainteresovani imaju priliku da vide radove Milića od Mačve, Milenka Mihajlovića, Dragana Ristića, Tatjane Pirović, Aleksandra Stanojevića, Svetlane Pavlović-Džindo, Riste B. Mihića, Zorana M. Turkana i drugih.

Otvaranju izložbe prisustvovali su Vladimir Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci, Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, i mnogi uvaženi gosti iz kulturnog i javnog života Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Svijet zatečen ljepotom slika Željke Paić
Vizuelna umjetnost

Svijet zatečen ljepotom slika Željke Paić

Da Vinčijeva slika na aukciji za 100 miliona dolara
Vizuelna umjetnost

Da Vinčijeva slika na aukciji za 100 miliona dolara

Najčitanije