Vizuelna umjetnost

Istorijske činjenice zabilježene očima djeteta

Istorijske činjenice zabilježene očima djeteta
Istorijske činjenice zabilježene očima djeteta

BA­NJA­LU­KA - O dje­voj­či­ci ko­ja će za­uvi­jek os­ta­ti sim­bol bor­be ne sa­mo pro­tiv na­ci­zma, ne­go i pro­tiv ne­čo­vje­čnos­ti u sva­kom obli­ku - Ani Frank uvi­jek se mo­že pisati i pri­ča­ti.

Ka­kav i ko­li­ki odjek još nje­na li­čnost ima po­ka­zu­je i izlo­žba "Či­ta­mo i pi­še­mo s Anom Frank", ko­ju su kre­ira­li struč­nja­ci "Ku­će Ane Frank" iz Am­ster­da­ma sa specifičnim ci­ljem da se ko­ris­ti u bi­bli­ote­ka­ma. Ovu pos­tav­ku ima­će pri­li­ku da vi­de i Ba­nja­lu­ča­ni i to u Na­ro­dnoj i uni­ver­zi­tet­skoj bi­bli­ote­ci RS (NUB RS), gdje je otvaranje za­ka­za­no za 25. april u 18 ča­so­va.

"Ova izlo­žba je pri­je sve­ga edu­ka­ti­vnog ka­ra­kte­ra i kre­ira­na je s ci­ljem da se kroz upo­zna­va­nje sa ži­vo­tom po­ro­di­ce Frank i Anom kao mla­dom oso­bom ko­ja se s teškim ži­vo­tnim okol­nos­ti­ma no­si­la kroz či­ta­nje knji­ga i pi­sa­nje dne­vni­ka, uče­ni­ci upo­zna­ju s osno­vnim is­to­rij­skim či­nje­ni­ca­ma u ve­zi s ho­lo­ka­us­tom, te da ih in­spi­ri­še da i sa­mi vi­še pi­šu i či­ta­ju", ka­za­li su iz NUB RS.

Izlo­žba je pred­stav­lje­na ši­rom svi­je­ta: od Bje­lo­ru­si­je do Pe­rua, od SAD do Gru­zi­je. U NUB RS po­jaš­nja­va­ju da je "Či­ta­mo i pi­še­mo s Anom Frank" za­pra­vo ra­di­oni­ca u ko­joj izložba služi kao po­la­zna ta­čka.

"Izložba je spe­ci­jal­no di­zaj­ni­ra­na za mla­de i pruža pre­gled živo­ta po­ro­di­ce Frank. Po­red to­ga, izložba se fo­ku­si­ra na Anin ta­le­nat za pi­sa­nje. Kroz pos­tav­ku ot­kri­va­mo Ani­nu lju­bav pre­ma pi­sa­nju i pred­stav­lja­mo ne­ke od nje­nih tek­sto­va", na­ve­de­no je.

Ana je vo­lje­la pi­sa­nje i želje­la je da pos­ta­ne pi­sac, a nas­ta­vni­ci­ će kroz ovu pos­tav­ku i ra­di­oni­cu mo­ći da ra­zmi­sle o to­me šta nji­ho­vi uče­ni­ci vo­le i šta oni žele da pos­ta­nu.

Is­ti dan (25. apri­la) će u NUB RS bi­ti održan i stru­čni se­mi­nar pod na­zi­vom "Sa­vre­me­ni pris­tu­pi edu­ka­ci­ji".

Za­hva­lju­ju­ći pro­je­ktu "Da­ni sje­ća­nja", ko­ji je u Srbi­ji re­ali­zo­van kroz ko­ope­ra­ci­ju me­đu­na­ro­dne mre­že "Te­ra­for­ming", Na­ro­dne bi­bli­ote­ke Srbi­je i "Ku­će Ane Frank" iz Amsterdama, a pod po­kro­vi­telj­stvom Me­đu­na­ro­dne ali­jan­se za sje­ća­nje na ho­lo­ka­ust (IHRA), u pe­ri­odu od 2014. do 2016. go­di­ne ova pos­tav­ka je sti­gla i u Ba­nja­lu­ku.

To­kom ove go­di­ne izlo­žba će bi­ti pos­tav­lje­na u bi­bli­ote­ka­ma ši­rom Re­pu­bli­ke Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije