Vizuelna umjetnost

Izložba Demijena Hirsta sadrži kancerogene materije

Izložba Demijena Hirsta sadrži kancerogene materije
Izložba Demijena Hirsta sadrži kancerogene materije

Izložba presječenih kiselih životinja Demijena Hirsta je potencijalno opasna i sadrži kancerogene materije. Postavka koja je izložena u Muzeju "Tate" u Londonu podvrgnuta je testiranjima na kancerogene materije i istraživači su utvrdili postojanje opasnosti od dobijanja raka za posjetioce ovog muzeja.

Postavka poznatog umjetnika sadrži tijela životinja koja su presječena na pola i izložena u tankovima u ovom muzeju već pet mjeseci.

Istraživači su senzorima utvrdili da postoji curenje kancerogene materije iz tankova u kojima su leševi životinja i da je curenje kancerogene materije deset puta veće od dozvoljenog. Nezavisni tim istraživača je upozorio da postoji tendencija rasta ovog zračenja, te da može da prouzrokuje nastanak raka kod posjetilaca muzeja.

Hirst je prije postavke sporne izložbe savjetovan da leševe životinja konzervira alkoholom, međutim umjetnik je odbio ovu ideju te je iskoristio sredstvo pod nazivom formaldehid, koje je u gasovitom stanju i koje može izazvati opekotine na tijelu i koži.

Hirstova kompanija je istakla da oni svakodnevno rade istraživanja o potencijalnoj opasnosti po ljudsko zdravlje koje može izazvati postavka ovog umjetnika te da količina curenja koju je pomenuti tim istraživača pronašao može da oslijepi posjetioca, ali da oni nisu dosad imali takvih pritužbi, te da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije