Vizuelna umjetnost

Izložba Mersada Berbera u istanbulskom muzeju

Izložba Mersada Berbera u istanbulskom muzeju
Izložba Mersada Berbera u istanbulskom muzeju

Poznati istanbulski muzej "Pera" predstavio je djela Mersada Berbera u sklopu izložbe pod nazivom "Mersad Berber: Alegorija Bosne". Riječ je o izložbi koja istražuje djela jednog od vodećih predstavnika bh. umjetnosti u drugoj polovini 20. vijeka, prenosi turski list "Hurriyet Daily News".

Berberovi umjetnički radovi izloženi su u Istan-bulu pet godina nakon njegove smrti.

Kako prenose turski mediji, Berber, inspirisan nekim od najpoznatijih evropskih umjetnika od renesansne do art nouveaua, u svoje radove unosi svu ekspresivnost i intrigantan talenat.

Kustosi izložbe su Aida Abadžić-Hodžić, vodeći istoričar umjetnosti u BiH, i Edvard Lusi-Smit, koji ima i savjetodavnu ulogu. Na izložbi je upečatljiva Berberova impresioniranost Velaske-zom i Klimtom, ali i jugoslovenskim umjetnicima Bukovcem i Jurkićem.

Poznat po svojim velikim platnima i mješovitim tehnikama, Berber se razlikuje od svojih evrop-skih uzora, koji su umnogome inspirisali njegova djela, a razlika se uglavnom odnosi na jedin-stvene teme i inovativni pristup kompoziciji. Hodžićeva je Berbera opisala kao čovjeka koji u svojim djelima održava kompleksnost istorije svoje zemlje, nazvavši ga pionirom generacije mladih, grafičkih umjetnika koji su lokalnu, umjetničku scenu otvorili globalnim trendovima.

Muzej "Pera" je 2005. godine utemeljila fondacija Sune i Inana Kiraca, turskih milijardera i istaknutih mecena umjetničkog života Istanbula. Nakon što se Suna Kirac, poslovna žena s "For-besove" liste milijardera, zbog teške bolesti go-tovo potpuno povukla iz javnosti, brigu o fondaciji je preuzeo Ozalp Birol, generalni menadžer fondacije, koji je i govorio na otvaranju izložbe. Izložba će biti otvorena do 7. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije