Vizuelna umjetnost

Izložba 'Petar Lubarda 1907-1974-2017' u Banjaluci

Izložba 'Petar Lubarda 1907-1974-2017' u Banjaluci
Foto: N.N. | Izložba 'Petar Lubarda 1907-1974-2017' u Banjaluci

Izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017" biće otvorena 15. februara u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Nakon kontinuiranog predstavljanja od avgusta 2017. godine, najprije u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore (Podgorica), zatim u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Novi Sad), potom u Kući legata (Beograd) i u galeriji "Petar Lubarda" (Andrićgrad u Višegradu), postavka će biti prikazana i pred publikom u Banjaluci.

Izložba je nastala u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda povodom obilježavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka.

Postavka u Banjaluci obuhvata djela iz dva legata, kao i slike iz Umetničke Zbirke SANU (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedine dokumente koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije