Vizuelna umjetnost

Izložba " Povratak na Mjesec": Banjalučka publika privilegovana postavkom MSU RS

Izložba " Povratak na Mjesec": Banjalučka publika privilegovana postavkom MSU RS
Izložba " Povratak na Mjesec": Banjalučka publika privilegovana postavkom MSU RS

BANJALUKA - U saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije (MIJ) iz Beograda, večeras u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) biće otvorena izložba "Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti".

Mladen Banjac, kustos MSU RS i jedan od kustosa ove izložbe, za "Nezavisne" je kazao da je postavka podijeljena u tri cjeline. Prvi dio jeste dokumentarni i tu će posjetioci moći da vide memorabilije iz istraživačkih misija u svemir: foto i video materijal posjeta američkog predsjednika Niksona i američkih astronauta misije "Apolo 11" Jugoslaviji sa Titovim obilaskom Vasionskog centra NASA.

Fokus izložbe je na najatraktivnijem i najvrednijem eksponatu MIJ, takozvanom Kamenu sa Mjeseca, originalnom segmentu Mjesečevog tla, poklonu američkog predsjednika Niksona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije.

"Sama činjenica da ovaj kamen nikada nije izlagan, jer je to bio poklon koji je Tito čuvao u privatnim prostoijama (beogradska publika ga je imala priliku vidjeti samo na dva sata 2014. u Domu omladine), govori da je ovo jedan veliki poduhvat. Mi smo jako zahvalni MIJ jer nam je ustupio svoj najvredniji predmet, a da ga nije izložio ni pred domaćom publikom.

Stoga smatram da je banjalučka publika i publika MSU RS na neki način privilegovana", rekao nam je Banjac navodeći da je ovo nesvakidašnja izložba i zbog toga što nije rađena samo za ljubitelje umjetnosti, nego i za poklonike fizike, astofizike, svemirskih izstraživanja itd. Drugi dio izložbe, po riječima Banjca, vezan je za savremenu umjetnost, a tu se ističe rad akademskog vajara Radoša Antonijevića.

Riječ je o skulpturi "Kamen sa Mjeseca", urađenoj po originalu, dok treća cjelina izložbe ima interaktivno-edukativni karakter. Tu su, dodao je Banjac, izloženi printovi koji svjedoče o tome kako su u prošlosti zamišljali budućnost, što će za publiku biti posebno zanimljivo jer će moći da vidi šta je od svega toga ostvareno danas.

 Pored Banjca kustosi izložbe koja je realizovana uz pomoć Ambasade SAD u BiH jesu: dr Katarina Živanović, Ana Panić, Ivan Manojlović i Momo Cvijović. Na otvaranju o postavci i značaju izložbe govoriće Neda Knežević, direktorica MIJ, Stefani Altman-Vinans, savjetnica za društvene djelatnosti Ambasade SAD u BiH, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, dok će istu svečano otvoriti Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Predavanje u 19 sati

"Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari" naziv je predavanja u okviru kojeg će Nagin Koks, bivša žena oficir u US Air Forceu, predstaviti najveći uspjeh njenog inženjerskog tima - uspješno lansiranje i prizemljenje "The Mars Curiosity Rovera" 2012. godine na planetu Mars, koje NASA smatra kao jedno od najuspješnih međuplanetarnih napora da se istraži Crveni planet. Biće održano večeras u 19 sati, sat vremena prije otvaranja izložbe.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije