Vizuelna umjetnost

Izložba Vese Sovilja u Banskom dvoru: Prošlost može da postane sadašnjost

Izložba Vese Sovilja u Banskom dvoru: Prošlost može da postane sadašnjost
Foto: Jelena Đurđević | Izložba Vese Sovilja u Banskom dvoru: Prošlost može da postane sadašnjost

BANJALUKA - Zvuk zvončića, radost mladosti može da prekine zvuk oružja, a upravo to pokazao je umjetnik Veso Sovilj izvodeći performans u malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u srijedu veče otvorena njegova izložba "Sinkretička situacija".

Poznat po neklasičnom stilu umjetničkog izražavanja, performansima i postavkama koje uz malo eksponata kažu mnogo toga, Soviljeva izložba je i ovaj put privukla veliki broj posjetilaca.

Performans upozorava na činjenicu da fašizam opet može da zakuca na vrata, a prošlost može da postane sadašnjost.

Posjetioce u malom salonu dočekuju crna vretenasta koplja, knjige u stegama, predimenzionirana mišolovka te neka vrsta klavira.

"Mišolovku kao svojevrstan 'ready made' možemo posmatrati i kao vajarsko djelo. Titova djela, knjige u stegama, govore da može postojati i lijevi totalitarizam. Crna vretenasta koplja su vajarska djela u prostoru. Upotreba zvuka, koplje naslonjeno na imitaciju orgulja, kao dijelovi performansa, imaju porijeklo u avangardnoj umjetnosti", naveo je Sovilj.

Otvaranju je prisustvovao i umjetnik Mladen Miljanović, koji je objasnio da su u prvom dijelu izložbe radovi koji se tiču hektičnosti prošlosti i ideoloških ikona prošlosti.

"U ovom slučaju Tita, prema kojem je Sovilj i kritički i upozoravajući nastrojen. U drugom dijelu izložbe nalazi se nekakav pijano, preteča nekog sintisajzera, koji Veso Sovilj koristi u performansu kao određenu ritam-mašinu, koja ima taj repetativan takt basova, koji impliciraju na upotrebu naoružanja i sa te strane rad se oslanja na čitavu jednu ideju fluksusa, u kojoj je ideja dekonstrukcije u isto vrijeme u umjetnosti shvaćena kao ideja konstrukcije", rekao je Miljanović.

Boris Buden, filozof i teoretičar kulture, navodi da se rad može čitati kao upozorenje (predimenzionirana mišolovka) i zapovijest "ne zaboravi" i ima značenje prenošenja poruke.

"Zaborav nije nikakva proizvoljna situacija, nemoguće je sjećati se, a ne dovoditi u pitanje hegemonijalne odnose i ideje dominacije", dodao je on.

Sovilj je član Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika RS. Dobitnik je nekoliko nagrada i plaketa. Imao je 10 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Radi kao profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Postavka je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije