Vizuelna umjetnost

Izložba radova Miroslava Stakića u Banjaluci

Izložba radova Miroslava Stakića u Banjaluci
Izložba radova Miroslava Stakića u Banjaluci

Izložba radova pod nazivom "The big machine art" umjetnika Miroslava Stakića otvorena je u ponedjeljak naveče u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Na nesvakidašnjoj izložbi, koju posjetioci imaju priliku pogledati do 30. septembra, predstavljeni su crteži urađeni uz "pomoć" bagera, kao i video-radovi koji prikazuju sam proces nastajanja umjetničkog rada.

Riječ je o šest video-zapisa i šest crteža koji su produkti performansa nastalog u toku dvije godine, a u kojima je umjetnik pokušao ironično problematizovati odnos čovjeka i mašine.

U prisustvu mnogobrojnih posjetilaca, zaljubljenika u umjetnička djela, izložbu je svečano otvorio Igor Bošnjak, multimedijalni umjetnik iz Trebinja.

Bošnjak je istakao da su Stakićevi performansi, koji su u prvi mah izazvali nevjericu i oduševljenje kod kolega kojima je umjetnik saopštio ideju, veoma  pažljivo režirani i osmišljeni.

Nesvakidašnju izložbu posjetioci imaju priliku pogledati do 30. septembra

"Kada sam prvi put vidio radove, bio sam fasciniran tim hrabrim pokušajem čovjeka da se suoči sa čeličnom grdosijom i da pokuša da napravi to što je napravio. Papir je ovdje poslužio kao produžetak umjetnikovog tijela otvarajući zapanjujuće široka polja čitanja u kontekstu umjetnosti", kazao je Bošnjak.

Dodao je da Stakić vješto i virtuozno razgraničava perceptivne afektacije između tijela i svog umjetničkog artefakta.

"U njegovom slučaju u serijama akcija, video-performansa, autor dosljedno razdvaja svoje ruke od tijela i uma. Preciznije rečeno, svoju ruku kojom inače crta i slika, u ovoj studiji slučaja zamjenjuje po nekoliko tona teškim mašinama kojima upravlja", kazao je Bošnjak.

Autor izložbe je istakao da sama inspiracija za performasom         proizilazi iz spajanja nespojivog.

"U pitanju je jedna robusna i surova mašina, a s druge strane, crtež kao nešto sitno i nježno. Između njih se nalazim ja, koji kontroliše mašinu, a iz svega toga proizilazi crtež", kazao je Stakić, dodajući da je veoma teško kontrolisati mašinu sa tako preciznim pokretima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije