Vizuelna umjetnost

Izložba radova priznate fotografkinje Helge Paris u Banjaluci

Izložba radova priznate fotografkinje Helge Paris u Banjaluci
Foto: N.N. | Izložba radova priznate fotografkinje Helge Paris u Banjaluci

BANJALUKA - Poznata po svojim fotografskim svjedočanstvima svakodnevnog života Istočne Njemačke, Helga Paris je priznata njemačka fotografkinja čija će izložba "Helga Paris: Fotografije" biti otvorena večeras s početkom u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Postavka se realizuje u saradnji s Gete institutom Bosne i Hercegovine i Institutom za inostrane poslove Njemačke.

Izložba ove značajne njemačke umjetnice u MSU RS četvrta je u nizu izložbi umjetničke fotografije u okviru njene turneje po jugoistočnoj Evropi, a priređuje se povodom Dana evropskog kulturnog nasljeđa.

Rođena je 1938. godine, tokom svoje duge karijere imala je preko 20 samostalnih i desetine grupnih izložbi, a svojim radom je zauzela izuzetnu poziciju u njemačkoj istoriji fotografije.

Paris, koja od 1966. godine živi u berlinskom okrugu Prenzlauer Berg, više od 30 godina kao hroničar istočnonjemačkog poslijeratnog perioda istražuje i bilježi u svojim fotografijama melanholičnu vitalnost Istočnog Berlina i njegovu poetiku.

Djelo Helge Paris u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. U serijama fotografija decenijama je otkrivala promjenjivu sliku njemačke istorije, koja obuhvata više od 30 godina. S jednako strogim, kao i nježnim pogledom ona izvještava o životu u državi koja je 1949. godine nastala kao posljedica Drugog svjetskog rata, kao država radnika i seljaka, koja je postojala istočno od fronta hladnog rata do 1989. godine.                                                                                                           

Helgu Paris zanimaju svakodnevni trenuci, poput banalnih momenata samoće i zajedništva: držanja, pogleda, gestikulacije, pokreta, površinske strukture i prostorije, koji izvještavaju kako o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi i stvari, tako i o načinu ophođenja s tim okolnostima. Zahvaljujući njenoj posebnoj sposobnosti fotografisanja zapuštenih ulica i oronulih kuća s istim saosjećanjem i nježnom strogoćom, kao i fotografisanja gostiju kafana i djece koja se igraju, Parisova ljudima i stvarima daje posebno dostojanstvo.

Nakon otvaranja izložbe biće priređeno i stručno tumačenje postavke od strane Harfa Cimermana, fotografa, umjetnika i prijatelja Helge Paris, koji će publici otkriti  jedinstveni svijet ove njemačke umjetnice.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ostvario je dosad niz uspješnih projekata s Gete institutom Bosne i Hercegovine i s Institutom za inostrane poslove Njemačke (Ifa), od kojih treba izdvojiti izložbu značajnog njemačkog umjetnika Sigmara Polkea, koja je održana 2015. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije