Vizuelna umjetnost

Izložba u Muzeju RS: Čarojice kao vid karnevalske tradicije BiH

Izložba u Muzeju RS: Čarojice kao vid karnevalske tradicije BiH
Izložba u Muzeju RS: Čarojice kao vid karnevalske tradicije BiH

BANJALUKA - Ritualni ophodi sela u vidu koledara ili čarojica običaj je karakterističan za pojedine dijelove BiH, a koji je prikazan u okviru izložbe "Slovenski karnevali", koja je u četvrtak veče otvorena u Muzeju RS u Banjaluci.

Riječ je o izložbi koja je urađena 2014. godine, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, u organizaciji Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije iz Ljubljane, a koji pokriva 15 zemalja.

Forum slovenskih kultura je prošle godine pokrenuo inicijativu za organizaciju izložbe "Slovenski karnevali", a cilj je da se jedan karneval pokaže kroz 12 zemalja, koliko ih je i učestvovalo u ovom projektu", kazao je Vladimir Đukanović, kustos etnolog Muzeja RS.

Podsjetio je da je prvo svečano otvaranje "Slovenskih karnevala" održano prošle godine u UNESCO-ovoj centrali u Parizu, odakle se zaputila ka ostalim slovenskim zemljama.

"Postavka obuhvata 60 panoa na kojima su prikazani fotografije i tekstovi. Iako izgleda skromno, ima duboku poruku. BiH nema karnevale poput onih u drugim zemljama, ali smo mi prikazali seoski običaj čarojice, koji se dešava u toku zimskih božićnih praznika i proljetnih vaskršnjih praznika s ciljem da ojačaju neku duhovnu - natprirodnu komponentu u toj sredini", istakao je Đukanović.

Posjetioci Muzeja RS imaju priliku do kraja oktobra da pogledaju fotografije koje na najbolji način opisuju karakteristike karnevala u Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

Bojana Rogelj-Škafar, direktor Etnografskog muzeja u Ljubljani, napomenula je da je cilj ove postavke da poveže, sačuva i unaprijedi kulturne vrijednosti i tradiciju, koji su zajednički svim slovenskim zemljama.

"Ovo je jedan vrlo interesantan projekat zahvaljujući kojem možete vidjeti koliko ti karnevali imaju zajedničkih stvari, ali i razlika", navela je ona.

Posjetiocima postavke na otvaranju su podjednako bile interesantne karakteristike karnevala u Kotoru u Crnoj Gori, kojem su neki od njih i prisustvovali, do fotografija koje svjedoče kako Rusi i pored veoma niskih temperatura uspijevaju ispoštovati svoje običaje i tradiciju kroz karneval nazvan "Maslenitsa", jedini preživjeli paganski festival u Rusiji.

Postavku "Slovenski karnevali" u četvrtak veče je otvorila Milica Kotur, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS u sektoru za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije