Vizuelna umjetnost

Izložba u čast jubileja MSU RS

Izložba u čast jubileja MSU RS
Izložba u čast jubileja MSU RS

BANJALUKA - Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa "Tač.ka" autori su čija djela čine izložbu "Contemporary Thesaurus", koja će sutra u 19 časova biti otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Izložba je autorski projekat MSU RS, organizovan povodom 45 godina ove institucije, a koncepciju iste osmislila je kustoskinja Žana Vukičević. Zajedno s kolegama ona je napravila novi presjek savremene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj, bavila se aktuelnim pojavama, medijskim osobenostima i teorijskom genezom savremene umjetničke scene tokom posljednjih godina. Učesnici izložbe, po njenom mišljenju, svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom detektovani su kao vodeći nosioci savremene umjetničke scene ovih prostora.

"Koncepcijska osnova izložbe na poseban i inovativan način povezana je s izgubljenim crtežima Ismara Mujezinovića koji su činili integralni dio spomeničke cjeline, umjetnika Antuna Augustinčića, posvećene palim Krajišnicima na Banj brdu, popularnoj rekreativnoj zoni grada Banjaluka", poručili su iz MSU RS, a "Contemporary Thesaurus" nakon Banjaluke moći će da vidi novosadska i beogradska publika.

Povodom jubileja MSU RS danas će za javnost biti otvorena i nova interaktivna vizuelna platforma www.msurs.net realizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, a na otvaranju večerašnje izložbe govoriće i Vibeke Lilo, ambasadorka Kraljevine Norveške u BiH. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Banjaluke, gospodin Slobodan Gavranović.

"Dan Muzeja je odlična prilika da se promovišu i zaokruže rezultati u protekloj godini, koji će biti promovisani u vidu publikacije 'Inventure 2015', koja pruža potpuni uvid u bogatu programsku aktivnost Muzeja u protekloj godini", javili su još iz ove institucije, koja nesumnjivo čini stub nosilac ovdašnje umjetničke i kulturne scene u posljednjih 45 godina.

Mila Panić

Na izložbi se predstavljam sa tri rada, video-instalacijom "We have a wonderful life", "Srećan rođendan" i "Ako se ništa nije okrenulo, nije se ništa ni proslavilo - instalacija od osam ražnjeva". Posljednja dva rada se bave preispitivanjem tradicije, kulturnih i svakodnevnih običaja na prostoru Balkana. Što se tiče MSU RS i koliko je on bitan za umjetničku scenu mogu reći da je kao institucija koja djeluje u oblasti kulture jako značajan. Kultura proizvodi instituciju, što znači da ako ima institucija - ima i kulture. Smatram da 45 godina MSU RS pokazuje da postoji kontinuitet u savremenoj umjetnosti BiH i takođe je jako bitna saradnja sa mladim umjetnicima i ta njihova strategija prepoznavanja mladih umjetnika kroz nagrade na Akademiji umjetnosti, pa kasnije kroz saradnju sa mladim umjetnicima i praćenju njihovog rada.

Nikola Kekerović

U Muzeju će biti predstavljena tri moja rada koja su medijski različita, ali svaki na svoj način postavlja pitanje kriterijuma, sistema vrijednosti i valorizacije umjetničkog rada. Predstaviću digitalne crteže i crteže na zidu pod nazivom "Dicktator", te istoimenu umjetničku knjigu, zatim video-rad "Njihova umjetnost" i redi mejd objekat "Trofej". Takođe, predstavićemo "Apartman" projekt/izložbu za popularizaciju savremene umjetnosti.

Drago mi je da Muzej slavi ovaj jubilej i da ja sa svojim kolegama s Akademije umjetnosti učestvujem u tome. Muzej je i prije kroz saradnju sa mladim umjetnicima ostvarivao dobre rezultate kako na regionalnoj sceni, tako i šire. Za najveći uspjeh Muzeja smatram Venecijansko bijenale. Upravo se zalažem za još snažniju saradnju na relaciji Muzej - Akademija i produkciju mladih talentovanih umjetnika jer smo mi sada tu upravo zbog takve saradnje i razgovora sa kustosima i cijelim timom.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije