Vizuelna umjetnost

Izložba u pomen žrtvama NDH: Stradali nisu brojevi, nego ljudi

Izložba u pomen žrtvama NDH: Stradali nisu brojevi, nego ljudi
Izložba u pomen žrtvama NDH: Stradali nisu brojevi, nego ljudi

BANJALUKA - Izložba "Anatomija zaborava", posvećena stradanju civila na prostoru fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tokom Drugog svjetskog rata, u organizaciji Jevrejskog kulturnog centra (JKC) i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) otvorena je u JKC u četvrtak uveče.

Izložbe su postavile tri autorke - Vanja Šmulja, Spomenka Kuzmanović i Ljubica Milekić, a ista je nastala na osnovu građe Muzeja žrtava genocida iz Beograda, Muzeja revolucije na Mrakovici, Muzeja Kozare iz Prijedora, Muzeja i Arhiva Republike Srpske, Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" iz Beograda, Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti NDH Gospić - Jadovno - Pag, banjalučkog Gradskog udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata i Narodne biblioteke Srbije.

Ovo je već treća postavka u Banjaluci, a sama izložba nastala je prošle godine povodom 6. međunarodne konferencije o Jasenovcu.

"Ono što daje poseban ton izložbi jeste da su njeni autori bibliotekari, a naš pristup je bio dokumentaran, ali ne isključivo, već smo posmatrali stradale kao ljude, a ne kao brojeve", rekla je Vanja Šmulja prilikom otvaranja izložbe, koja će biti otvorena do 13. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije