Vizuelna umjetnost

Izložbe "Stari zanati" i "Kićenje" pred Banjalučanima (FOTO)

Izložbe "Stari zanati" i "Kićenje" pred Banjalučanima (FOTO)
Izložbe "Stari zanati" i "Kićenje" pred Banjalučanima (FOTO)

BANJALUKA - Izložbe "Stari zanati" Vladimira Đukanovića i "Kićenje" Danijele Đukanović zajedno sa postavkom "Zmijanjski vez" otvorene su u Muzeju RS u Banjaluci.

Izložbe je otvorio gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je ujedno i čestitao građanima 22. april, Dan grada Banjaluka.

Ova izložba predstavlja širok prikaz srpskog etnološkog blaga, koju je pripremilo Etnološko odjeljenje Muzeja RS. Publika u gradu na Vrbasu sada ima priliku da pogleda sedam starih zanata u autentičnom ambijentu, kao i libadu, pregaču i nakit starih zanatlija.

Direktor Muzeja RS Nada Puvačić je istakla da je rekonstrukcija stalne izložbene postavke veliki događaj za sve muzeje svijeta, te da svaka nova izložba uređuje i obogaćuje stalnu izložbenu postavku.

"S novom postavkom željeli smo pokazati zanatske radnje u Banjaluci u kojima su se radili divni nakiti, kostimi i zanatstvo, iz kojeg je kasnije proizašla privreda. Ovo je zanatstvo koje je inspirisalo i razvijalo građansku klasu u Banjaluci. Seoski zanat i gradski zanat su i umjetnički zanati koji su osnova iz koje je proistakao progres. Želja je bila pokazati to vrijeme u kojem je stari zanat korijen naše budućnosti", naglasila je Puvačićeva.

Danijela Đukanović, autor izložbi "Kićenje" i "Zmijanjski vez", istakla je da su ove postavke svjetsko kulturno nasljeđe i da prezentuju jedan mali, ali značajan dio etnološkog nasljeđa koji se čuva u Muzeju RS od 1939. godine.

"Izložba 'Zmijanjski vez' ima za značaj da prezentuje upis prvog elementa Republike Srpske i BiH u UNESCO listu. Eksponati su sa kraja 19. vijeka i

prikazuju odijevanje žena u gradskoj sredini kao i nakit koji predstavlja sličnost odijevanja u gradskoj i seoskoj sredini", istakla je Đukanovićeva.

Vladimir Đukanović, autor izložbe "Stari zanati", dodao je da prikupljanje predmeta koji su vezani za stare zanate datira još od 1930. godine kada je osnovan Muzej Vrbaske banovine, današnji Muzej Republike Srpske. "Otvaranjem ove postavke zaokružili smo jednu cjelinu i priču o starim zanatima koja će se nastaviti. U muzeju je postavljena soba sa starim zanatima i cilj nam je da prikažemo kako su to naši preci privređivali i sa kojim alatima su radili", istakao je Đukanović.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je otvorio ove izložbe, pozdravio je sve prisutne i čestitao im Dan grada Banjaluka.

"Želim da zahvalim ovim ljudima koji su prihvatili zdušno da ove izložbe pripreme i da ih stave nama na raspolaganje, a koje imaju vezu sa svim Banjalučanima, ali i onima koji dolaze u grad", naglasio je Gavranović.

Otvaranju je prisustvovala i delegacija iz Kumanova. Predsjednik Skupštine opštine Kumanovo Maksim Dimitrijevski je dodao da ova postavka daje utisak prostora sa kojeg i ova delegacija dolazi.

"Zanat je nešto što je značajno za našu tradiciju i običaje i to se treba negovati i zaista je zadovoljstvo posetiti ovakvu izložbu", istakao je Dimitrijevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije