Vizuelna umjetnost

Joko Ono na otvaranju izložbe u Moskvi u jesen 2019.

Joko Ono na otvaranju izložbe u Moskvi u jesen 2019.
Foto: Pinterest | Joko Ono na otvaranju izložbe u Moskvi u jesen 2019.

Japanska umjetnica Joko Ono planira da posjeti Moskvu povodom otvaranja njene izložbe "Nebo je uvijek vedro" u Moskovskom muzeju moderne umjetnosti (MMOMA), u oktobru 2019.

Organizatori su najavili su da će izložba posjetiocima razotkriti osnovne elemente umjetničkog rada Joko Ono i prikazati njene stavove koji se odnose na značenje same umjetnosti i njene veze sa političkim i društvenim životom, prenosi TASS.

Pres služba muzeja saopštila je da će se izložba organizovati u okviru 14. međunarodnog festivala Škola savremene umjetnosti "Teritorija", a njen centralni element će biti skup umjetničkih djela pod nazivom "Uputstva", koji predstavlja, kako kažu organizatori, "efemerne radove, ponekad ograničene tekstualnim znacima koji uzimaju oblik objekata dok čekaju reakciju publike."

Joko Ono je rođena u Tokiju 1933. godine. Među njenim najznačajnijim radovima je i Komad sa sječenjem (Cut Peace, 1964), zbog koga se smatra osnivačem performansa - Joko je sjedela obučena u svoju najbolju odjeću, a makaze su stajale ispred nje uz poziv publici da sijeku komade tkanine sa nje.

Ono je poznata i po braku sa jednim od Beatlesa, Džonom Lenonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije