Vizuelna umjetnost

Joko Ono poziva Srpkinje da budu dio njenog projekta

Joko Ono poziva Srpkinje da budu dio njenog projekta
Foto: N.N. | Joko Ono poziva Srpkinje da budu dio njenog projekta

BEOGRAD - U okviru predstojećeg 57. "Oktobarskog salona", najveće regionalne izložbe savremene umjetnosti, svoj rad predstaviće i svjetska umjetnica Joko Ono, koja je pozvala žene iz Srbije, žrtve rodnog nasilja, da budu dio njenog projekta "Buđenje".

"Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpjeli kao žena. Pošaljite sliku svojih očiju i svoju priču", poručila je Joko Ono.

Instalacija "Buđenje" prikuplja svjedočenja (tekstove koji opisuje iskustvo i fotografije očiju učesnica) u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe.

"Žene svih godina, iz svih zemalja svijeta, pozivamo vas da pošaljete svoje svjedočenje o zlu koje vam je naneseno zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim riječima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju", poručila je Joko Ono.

Dodala je da će iskazi o zlu i fotografije očiju biti izloženi u njenoj instalaciji "Buđenje" od 15. septembra do 28. oktobra na 57. "Oktobarskom salonu".

"Instalacija nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati", istakla je ona.

Joko Ono rođena je 1933. godine u Tokiju, a živi u Njujorku i važi za vodeću eksperimentalnu i avangardnu umjetnicu.

Povezuje se sa konceptualnom umjetnošću, performansom, fluksusom i hepeningom šezdesetih godina. Jedna je od rijetkih žena koje su učestvovale u ovim pokretima, a bila je među prvim umjetnicima koji su dovodili u pitanje pojam umjetnosti i umjetničkog predmeta i razbijali tradicionalne granice između različitih grana umjetnosti.

Izgradila je novu vrstu odnosa sa publikom, pozivajući je da aktivno učestvuje u njenom radu, i takođe približava dva svijeta  orijentalnu i zapadnu kulturu  koji se međusobno proširuju i jačaju neprekidnim inovacijama.

Bila je među predvodnicima konceptualne umjetnosti i već više od pet decenija stvara u oblastima performanasa, filma, poezije, muzike, književnosti.

Aktivna u feminističkom pokretu i pokretu za mir Joko Ono je uticala na nekoliko generacija umjetnika, muzičara i kulturnih poslenika širom svijeta.

U svojoj umjetničkoj karijeri istraživala je nevjerovatno širok spektar medija, stvarajući nove umjetničke žanrove  najpoznatiji su takozvani instruktivni radovi kojima se bavi od pedesetih godina prošlog vijeka.

Stalno pomjerajući granice različitih medija, opire se kategorizaciji svoje umjetničke prakse, a izložbe i retrospektive njenih djela organizuju se u muzejima širom svijeta.

Dobitnica je prestižnih priznanja: "Zlatni lav" za životno djelo na Venecijanskom bijenalu (2009), nagrada za umjetnost "Hirošima" (2011) i nagrada "Oskar Kokoška" (2012), najviša nagrada Austrije za savremenu primijenjenu umjetnost.

Joko Ono je poznata i po akcijama koje je izvela sa svojim suprugom Džonom Lenonom  "U postelji za mir" i "Rat je završen (ako to želite)", a u skorije vrijeme po svojoj kuli "Zamisli mir" na Islandu i "Drveću želja" širom svijeta. Godine 2002. ustanovila je bijenalnu nagradu za mir "LenonOno Grant".

Pored Joko Ono, svoja djela će u okviru "Oktobarskog salona", predstaviti i Takaši Murakami, Anselm Kifer, Vladimir Veličković, Tom Saks, Lari Bel, Dušan Otašević, Helen Marten i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije