Vizuelna umjetnost

Jubilej donio uspomene i djela savremenika

Jubilej donio uspomene i djela savremenika
Jubilej donio uspomene i djela savremenika

BANJALUKA - Povodom jubilarnih 45 godina Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u srijedu uveče u ovoj instituciji Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, svečano je otvorio izložbu "Contemporary Thresaurus".

Izložbom su obuhvaćena djela 10 autora: Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić, a tu su i djela grupe "Tač.ka".

Radi se o autorskom projektu MSU RS, čiju je koncepciju osmislila kustoskinja Žana Vukičević. Zajedno s kolegama ona je napravila novi presjek savremene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj, bavila se aktuelnim pojavama, medijskim osobenostima i teorijskom genezom savremene umjetničke scene tokom posljednjih godina.

Nakon što je naglasio kako RS danas ima veoma kvalitetne umjetnike, ministar Malešević uporedio je gužvu prilikom otvaranja ove izložbe s gužvom zbog voznih karata koja je nekada vladala zgradom današnjeg muzeja.

Direktorica MSU RS Sarita Vujković povodom jubileja podsjetila je prisutne kako su se 1969. s Banjalukom solidarisali likovni umjetnici iz cijele bivše Jugoslavije i šire. Zahvaljujući pomoći nastradalom gradu, podsjetila je ona, prikupljeno je oko 800 umjetničkih djela, što je činio početni fundus Umjetničke galerije osnovane 1971. Tako se ova institucija zvala sve do 1994, kada je preimenovana u Galeriju likovnih umjetnosti, da bi 2004. dobila sadašnji naziv. Navedena djela i početni rad prve kustoskinje Umjetničke galerije Vide Grandić, dodala je Vujkovićeva, bili su inicijalna kapisla za ono šta MSU RS predstavlja danas, a to je važna republička istitucija čiji su dometi prepoznati u međunarodnim okvirima.

Jubilej je protekao i uz promociju publikacije "Inventure 2015", a počela je s radom i internet stranica www.msurs.net, realizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH. Na otvaranju izložbe govorila je i Ana Havnor, zamjenica ambasadorke Kraljevine Norveške, a prisutnima se obratila i Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Banjaluke.

Čestitka ministra Dane Maleševića

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske čestitao je predstavnicima MSU RS jubilej, zaključujući da nije nimalo bilo lako opstati ovaj period na umjetničkom nebu u uslovima česte besparice, tehničkih, organizacionih i drugih problema. On je na otvaranju izložbe rekao da ona ima poseban značaj jer je riječ o izložbi radova umjetnika iz Republike Srpske koji su završili Akademiju likovnih umjetnosti RS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije