Vizuelna umjetnost

Konkurs Ministarstva prosvjete i kulture RS šansa za mlade umjetnike

Konkurs Ministarstva prosvjete i kulture RS šansa za mlade umjetnike
Foto: Ilustracija | Konkurs Ministarstva prosvjete i kulture RS šansa za mlade umjetnike

BANJALUKA - Učenici srednjih škola u Republici Srpskoj koji imaju talenat u nekoj od oblasti umjetnosti imaju priliku da apliciraju na konkurs koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a koji je namijenjen ovoj populaciji sa ciljem afirmacije i podrške đacima koji imaju afinitete prema umjetnosti.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu RS, kazala je da je tema konkursa "Zašto je kultura (meni) važna", te istakla da bi učenici trebalo da na zadatu temu odgovore iz svog ugla.

"Svaki oblik kreativnosti i ličnog izražavanja, te poimanja kulture i njenog značaja u društvenoj zajednici je više nego dobrodošao, jer nam je cilj i razvoj publike. Biće izabrani najbolji učenički radovi iz šest kategorija - likovne, primijenjene umjetnosti i dizajna, fotografije, književnosti, dramske umjetnosti, filma i muzike", rekla je Đakovićeva.

Pojasnila je da je konkurs nastao kao rezultat detaljne analize stanja u oblasti kulture, koja je pokazala da je potrebno razvijati publiku još od najranijeg uzrasta, kao i da je broj časova na kojima učenici imaju priliku da steknu određena znanja i vještine iz umjetnosti minimalan.

Prema njenim riječima, problem je što učenici nemaju priliku da učestvuju u stvaranju proizvoda u oblasti kulture, nego se susretnu s njim kada je već gotov.

"Zato smo u okviru konkursa, osim materijalnih, pripremili i iskustvene nagrade, te će nagrađeni učenici imati priliku da steknu određena praktična iskustva iz kategorije iz koje su dobili nagradu", pojasnila je Đakovićeva.

Dodala je da će biti nagrađena po tri rada iz svake kategorije, navodeći primjer da će učenici koji dobiju nagradu iz likovne umjetnosti biti nagrađeni vikendom u ateljeu umjetnika Mladena Miljanovića, ili stručnim vođenjem kroz izložbu u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Prema njenim riječima, nagrade u kategoriji dramskih umjetnosti biće prisustvovanje probama ili nastanku predstava u pozorištima, rad sa dramaturzima ili paketi ulaznica za pozorišne festivale.

Konkurs, koji je objavljen i na internet stranici Ministartva prosvjete i kulture RS, otvoren je do 19. februara, a koji radovi su nagrađeni biće poznato u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije