Vizuelna umjetnost

Kreativna fotografija je nešto posebno

Kreativna fotografija je nešto posebno
Foto: N.N. | Kreativna fotografija je nešto posebno

BANJALUKA - Prva međunarodna izložba digitalnih i printanih fotografija "Koncept foto", u organizaciji Univerzitetskog foto-kino kluba iz Banjaluke, biće otvorena u srijedu, 27. februara, sa početkom u 19 časova u velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Kako javljaju iz Foto-kino kluba, izložba je najvišeg ranga i ima patronat krovne Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost (FIAP), kao i drugih značajnih fotografskih asocijacija.

"Na izložbu je pristiglo 4.000 fotografija od strane 266 autora iz 55 zemalja. Među učesnicima su brojna poznata imena iz svijeta kreativne fotografije. Autori su imali mogućnost da pošalju svoje fotografije na šest tema - sekcija, kako digitalne tako i printane fotografije. Na izložbi će se naći radovi odabrani od strane žirija, uz specifičan način prezentacije primljenih fotografija, jer će posjetioci imati priliku da pored postavke vide i digitalnu projekciju radova", saopštili su organizatori.

Milorad Kašćelan, predsjednik Univerzitetskog foto-kino kluba, u vezi s konkursom za izložbu, rekao je da je najveća konkurencija bila za slobodnu temu.

"Postoje autori koji svoj opus imaju u više tema u fotografiji. Neko više radi portrete, neko pejzaže, neko se posvetio makrofotografiji ili art fotografiji, a kada je slobodna tema, to sve dolazi u obzir. Tu je sve ravnopravno u konkurenciji", kazao je Kašćelan.

Jelena Đurđević, član Foto-kino kluba i fotoreporter "Nezavisnih", kazala je da u današnje vrijeme, usljed velike brzine života i velike količine informacija koje primamo u toku dana, fotografija daje veoma brzu i jasnu informaciju.

"Danas svi imamo mobilni telefon sa kamerom, bilježimo veliki broj trenutaka u toku samog dana, fotografije se prosljeđuju članovima naše porodice, prijateljima, 'kače' se na društvene mreže i samom fotografijom sve je rečeno. Opet, kreativna fotografija je nešto posebno. Kriterijumi na izložbama umjetničke fotografije su veoma visoki, u smislu tehničke ispravnosti fotografije i ocjene likovnih elemenata. Pored toga svaka fotografija nosi određenu priču, emociju, igru svjetla, kao lični izražaj autora", zaključila je, povodom izložbe, Đurđevićeva.

FIAP srebrna plaketa

Shodno uspješnoj organizaciji Međunarodnog salona fotografije "Banjaluka" deset godina u kontinuitetu, Upravni odbor FIAP-a (Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost) nagradio je Univerzitetski foto-kino klub FIAP srebrnom plaketom. Salon "Banjaluka" je međunarodna izložba fotografija sa najdužom tradicijom međunarodnih izložbi u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije