Vizuelna umjetnost

Kroz lik bika spojio tri velikana

Kroz lik bika spojio tri velikana
Foto: N.N. | Kroz lik bika spojio tri velikana

BANJALUKA - Spoj različitih kulturnih nasljeđa, književnosti i likvne umjetnosti može se vidjeti na izložbi pod nazivom "U slavu Franciska de los Torosa", koja je u četvrtak naveče otvorena u Muzeju RS u Banjaluci.

U formi diptiha i triptiha, autor Nenad Ražnatović na 22 slike rađene u pastelu povezuje kulturno nasljeđe Španije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, književnost Ive Andrića i Petra Kočića, kao i posebnu impresioniranost slikarstva Franciska Goje.

Autor izložbe kazao je da je ovaj ciklus slika posvećen bikovima, koji na neki način predstavljaju kultnu životinju u mnogim religijama.

"U istoriji umjetnosti bikovi su poznati od praistorije. Sama inspiracija za izložbu došla je iz književnog djela Ive Andrića 'Razgovor sa Gojom'. Proučavao sam njegove radove na kojima je korida te sam počeo da radim bikove. Dodatno na djela je uticala pripovijetka Petra Kočića 'Jablan'", rekao je Ražnatović.

Napomenuo je da je ciklus od 22 slike stvarao pet godina.

"Počeo sam sa Gojom, a došao sam do Petra Kočića preko Ive Andrića. Svi oni su imali zajedničku želju da se njihov narod oslobodi od tuđinske vlasti i vodila ih je sloboda u životu", kazao je Ražnatović.

Slavka Mirosavljević, kustos izložbe i autor kataloga koji prati istu, kazala je da je ovo savremeno stvaralaštvo s tradicionalnim običajima borbe bikova.

"Radovi iz ovog ciklusa slika prate brojne varijacije istog motiva, radi se o biku, kao simbolu snage i moći. Istovremeno slike su izraz umjetnikove jake stvaralačke energije", kazala je Mirosavljevićeva.

Napomenula je da kolorističkom igrom hladnih plavih, zelenih i tirkiznih tonova i toplih crvenih, oker, žutih i ružičastih umjetnik na slikama vješto uspostavlja ravnotežu.

"Na Ražnatovićevim slikama figura bika egzistira samostalno, a autor svoj stil pronalazi i potvrđuje u tehnici pastela, koristeći model triptiha i diptiha kao polje svog izražajnog dejstva", istakla je Mirosavljevićeva.

Na ovim pastelima umjetnik je najbolje predstavio i objasnio genezu svoje poetike i estetike koja proističe iz njegove ličnosti. Izložba na nekonvencionalan način približava slikarstvo, književnost i običaje mlađim generacijama, Banjalučanima i svim posjetiocima Muzeja RS i Banjaluke.

Nenad Ražnatović rođen je 1959. godine u Podgorici, a u svom bogatom umjetničkom opusu izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama.

Postavka se može pogledati do 10. decembra, a realizovana je zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije