Vizuelna umjetnost

Kulturne ustanove širom BiH obilježile "Noć muzeja"

Kulturne ustanove širom BiH obilježile "Noć muzeja"
Kulturne ustanove širom BiH obilježile "Noć muzeja"

Muzeji u gradovima širom BiH tokom vikenda obilježili su "Noć muzeja" i ugostili brojne ljubitelje umjetnosti svih uzrasta.

Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, prisustvovao je ovom događaju u Muzeju savremene umjetnosti (MSU) RS u Banjaluci, gdje je okupljenim građanima poručio da je kultura ključna za identitet, ne samo EU, već svih Evropljana.

Sarita Vujković, direktor MSU RS, poručila je da je njihova želja da "Noć muzeja" bude događaj koji promoviše muzeje i kulturu - da na neki način muzeji postaju institucije koje su sve zanimljivije.

"Ovdje mogu da se održavaju razni događaji koji privlače pažnju, koji mogu da budu i zabava", istakla je Vujkovićeva.

Program obilježavanja "Evropske noći muzeja" počeo je izložbom "Teme i ideje modernog srpskog slikarstva" i koncertom "Džez poezi kabarea".

Nizom aktivnosti za raznovrsnu publiku i u Muzeju RS obilježena je "Noć muzeja". U svakom dijelu stalne postavke ovog muzeja priređen je program prilagođen različitim grupama.

"Program je počeo likovnom radionicom 'Svijet kao muzej' u kojoj je najmlađima omogućeno crtanje velikim kistovima i slobodnim komponovanjem motiva", izjavila je slikar konzervator Muzeja RS Ðurđica Bjelošević.

U Muzeju Semberije u Bijeljini je, povodom "Noći muzeja", organizovan bogat umjetničko-zabavni program, a manifestaciju je zvanično otvorio šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur.

Manifestaciju u Bijeljini je otvorio koncert učenika Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", a priređena je i izložba "Peglanje nije robija", čiji su autori Tanja Lazić i Snježana Antić iz Muzeja Semberije.

Izložba posvećena pegli prikazuje mnoštvo neobičnih i uglavnom nepoznatih činjenica o prvim pokušajima da se tkanina ispravi i uglača.

I šef Misije OEBS-a praktično je pokazao prisutnima kako "barata" peglom.

Program u Trebinju počeo je predavanjem "Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji" iz knjige "Mozaik u Srbiji 1950 - 2015", autora Olivere Gavrić-Pavić, nakon čega je otvorena i izložba mozaika, crteža i printova "Mozaik praksis".

Sve muzejske postavke su za posjetioce bile otvorene do ponoći, a ispred muzeja je nastupio i trebinjski rok sastav "Krugovi u žitu".

Muzej Stare Hercegovine iz Foče pridružio se obilježavanju "Evropske noći muzeja" koncertom klasične muzike, koji su izvele fočanska pijanistkinja Sonja Marković i violinistkinja iz Trebinja Anja Dučić.

Historijski muzej BiH u Sarajevu pokazao je adaptiranu verziju rada "Weekend Lovers I". Rad je bio prikazan na fasadi Historijskog muzeja BiH, a u narednom periodu posjetioci muzeja će imati priliku pogledati ga unutar muzeja, u manjem formatu.

Zanimljivo je bilo i u Zemaljskom muzeju BiH, gdje je ovim povodom izložena originalna "Sarajevska Hagada".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije