Vizuelna umjetnost

Likovna kolonija čuvar Tuzlanskog kantona

Likovna kolonija čuvar Tuzlanskog kantona
Likovna kolonija čuvar Tuzlanskog kantona

TUZLA - Izložba slika nastalih na 16. likovnoj koloniji Breške u utorak navečer je otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli.

Sa prošlogodišnje Međunarodne likovne kolonije Breške izloženo je oko 30 radova domaćih i regionalnih autora.

Kolonija je postala poznata, ne samo na prostoru TK, nego i mnogo šire, istakao je Nikola Čiča, predsjednik HKD "Napredak" Tuzla.

"Pokazatelj za to nam je da svake godine sve veći broj umjetnika želi doći na koloniju, tako da posljednje tri-četiri godine pravimo selekciju umjetnika koji dolaze", rekao je Čiča i dodao da na koloniji mogu učestvovati slikari koji iza sebe imaju najmanje tri samostalne izložbe.

Organizatori su dodali da je bilo teško 16 godina uspješno organizovati koloniju i naći način da ona opstane.

"Ova umjetnička djela koja su izložena sigurno su među najkvalitetnijimaa koje smo imali zadnjih nekoliko godina. Nama je čast što smo prepoznati na taj način. Ne kao 'Napredak' već kao onaj ko ovom gradu i kantonu nudi mnogo više", mišljenja je Čiča.

Jedan od učesnika kolonije i izložbe je Boris Pejić, akademski slikar i profesor likovnog, koji smatra da kolonija u ovom teškom vremenu opstaje zahvaljujući dobroj volji franjevačkog samostana i "Napretka".

"Opstaje i zahvaljujući upornosti umjetnika koji svake godine ostavljaju iza sebe vrlo vrijedna djela, koja se mogu večeras vidjeti na ovoj izložbi", kazao je Pejić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije