Vizuelna umjetnost

Medicinskim špricama stvara umjetnost

Medicinskim špricama stvara umjetnost
Foto: Ilustracija | Medicinskim špricama stvara umjetnost

MANILA - Kimberli Džoj Magbanua je oduvijek imala talenta za crtanje i slikanje, ali nikad nije išla na neki kurs, niti bilo kakav formalni vid obuke. Vremenom, završila je medicinsku školu i počela da radi kao medicinska sestra, ne znajući da će jednog dana uspjeti da spoji ugodno s korisnim i stvori jednu sasvim novu formu i tehniku u slikanju - slikanje medicinskim špricama i iglama.

Ova 24-godišnja medicinska sestra iz filipinskog grada Valjadolid kaže da je na ovu ideju došla sasvim slučajno... Naime, dok je jednom pacijentu davala terapiju, shvatila je da špric i iglu može iskoristiti i za nanošenje boje na platno. U tom momentu špric joj se učinio kao idealna alatka za njene slike. U početku je bilo dosta neuspješnih pokušaja, sve dok nije usavršila ovu tehniku, koja ju je proslavila širom Filipina. I dok i dalje radi kao medicinska sestra, slikanje je postalo njena velika strast i ona je danas priznat umjetnik u filipinskim kulturnim krugovima.

Kimberli svoj umjetnički proces započinje tako što prvo iscrta skicu na platnu, koristeći olovku. Zatim uzima špric koji puni bojom, a cijelu skicu prvo pređe crnom bojom. Zatim se poigrava ostalim bojama, a krajnji rezultat je krajnje zadivljujući. U prosjeku joj treba između tri i pet sati da završi jednu sliku, s tim da igle često mijenja jer se začepe bojom.

"Tokom rada koristim različite veličine igala, u zavisnosti trebam li deblji ili tanji sloj boje. Ipak, najveći problem jeste što se igle brže začepe bojom, koja se brzo suši, tako da moram raditi brzo, ali i često mijenjati igle", kaže ona.

Ipak, Kimberli naglašava da slikanje špricama i iglom nije jednostavno kako izgleda. Naime, mora dobro kontrolisati pokrete prilikom nanošenja boje, a istovremeno mora da špric pritisne odgovarajućom jačinom, kako bi joj izašlo boje koliko joj je potrebno. Takođe, postoji i rizik da igla spadne ili pukne i tako upropasti cijelu sliku.

Njene nevjerovatne slike, kao i neobičan način stvaranja privukli su pažnju medija i van Filipina. Već sada ima desetine hiljada pratilaca na Instagramu, a ovim se bavi tek nešto više od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije