Vizuelna umjetnost

Mostar postaje centar za strip

Mostar postaje centar za strip
Foto: N.N. | Mostar postaje centar za strip

MOSTAR - Sa željom da strip-kulturu promovišu među domaćom publikom, članovi Udruženja "MoStrip" iz Mostara došli su na ideju da organizuju strip-vikend, koji je prvi put održan prošle godine, a za ovu su, kako navode, priredili još bogatiji i sadržajniji program.

Namjera organizatora je da "Mostarski strip-vikend" postane vodeći i najveći strip-festival u BiH.

"Festival je zamišljen kao manifestacija koja će kroz gostovanja internacionalnih strip-autora iz Italije, Hrvatske, Srbije i BiH, tribine, izložbe, burze stripa, predstavljanja strip-izdanja, strip-izdavača, udruga okupljenih oko stripa, crtanja i potpisivanja gostujućih autora posjetiteljima festivala i ostalih aktivnosti, pokušati javnosti predstaviti i promovirati strip u njegovom punom potencijalu", kazao je Dubravko Šimić, predsjednik Udruženja "MoStrip".

Planirano je da se festival održi 9. i 10. decembra u "Galeriji kraljice Katarine", u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača".

"Postava gostujućih strip-autora biće poprilično šarolika. Planiramo gostovanje desetak strip-autora, koji bi trebalo da pokriju većinu strip-škola i pravaca. Posebno smo ponosni na to što će nam sva četiri prošlogodišnja gosta opet biti na festivalu", istakao je Šimić.

U Mostaru će stripove crtati i Italijan Moreno Buratini, koji je, između ostalog, zaslužan za obnavljanje i modernizaciju Zagorovog lika, a radio je i kao koautor na nekoliko knjiga o Zagoru. Iz Italije stižu i autori Volter Venturi i Hovito Nućio. Na "Mostarskom strip-vikendu" gostovaće i Branislav - Bane Kerac, Darko Perović, Dejan Nenadov i Boris Talijančić. Jedan od najpoznatijih bh. strip-autora je Milorad Vicanović Maza iz Laktaša. On se profesionalno bavi stripom od 2010. godine, kada počinje rad na svom prvom strip-albumu za francuskog izdavača "Soleil". Karta za Francusku bila mu je rad na dva albuma iz serijala "Vekovnici" u izdanju "System Comicsa".

Šimić je potvrdio da će među gostima 2. "Mostarskog strip-vikenda" biti i Dražen Kovačević, Renato Vladimir Renky i Enis Čišić.

"Uvidjevši da smo prošle godine organiziranjem ovakve manifestacije pokrenuli lavinu pozitivnih reakcija, a naročito među mlađim osobama, odlučili smo proširiti naše aktivnosti", napomenuo je Šimić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije