Vizuelna umjetnost

Mozaik u Hramu Svetog Save gotov do proljeća

Mozaik u Hramu Svetog Save gotov do proljeća
Foto: N.N. | Mozaik u Hramu Svetog Save gotov do proljeća

Hram Svetog Save na Vračaru biće centralno mjesto obilježavanja osam vijekova autokefalnosti srpske crkve, a narednik zadatak tima graditelja koji rade na njegovom unutraršnjem uređenju je lik Hrista Spasitelja u polukupoli i dekoracija oltarske apside, pišu "Večernje novosti".

Kako navode, mozaik, kojim će u sljedećoj fazi biti ukrašena zavjetna crkva srpskog naroda, već je iz Moskve stigao na Vračar, a redovi će narednih nedjelja biti u punom zamahu.

Plan Svetog sinoda SPC, koji vodi glavnu riječ u enterijerskom uređenju, jeste da druga faza živopisanja bude završena početkom sljedeće godine kako bi sredinom 2019. zavjetna crkva bila spremna za osvećenje i proslavu 800.godišnjice od sticanja autokefalnosti Srpske crkve, napominju "Novosti".

Ističu i da će, u godini kada Crkva slavi 800 godina postojanja, početi i izgradnja nove patrijaršije na beogradskom Svetosavskom platou, koji će biti proširen i rekonstruisan.

Sastavni dio priprema, dodaje list, biće i postavljanje spomenika rodonačelniku svetorodne dinastije Nemanjića - velikom županu Stefanu Nemanji na današnjem Savskom trgu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije