Vizuelna umjetnost

Murali koji su uljepšali 2017.

Murali koji su uljepšali 2017.
Foto: N.N. | Murali koji su uljepšali 2017.
Nevena Vržina

BANJALUKA - Bez obzira na to da li je izvršena nezavisno ili naručena od strane galerije ili festivala, današnja ulična umjetnost pronalazi svoje mjesto na impresivnim različitim površinama širom svijeta.

I ove godine su u mnogim zemljama nastajali najljepši murali, koji su oživjeli fasade, zadivili prolaznike i dugoročno dali potpuno novi duh gradovima. Portal Widewalls sastavio je popis najljepših murala nastalih u 2017. godini, a donosimo vam neke od njih.

"Sve u svemu"

Ilustrator iz Barselone Marina Capdevilja stvorila je svoj najveći mural u italijanskom gradu Bergamo. Tamošnji ulični festival "Dominadomna" fokusiran je na žensku kreativnost kroz multidisciplinarne projekte.

"Sve u svemu" djelo je oslikano na fasadi Instituta "Guido Galli". Povezujući rod, rasu i starost, mural naglašava jasnu poruku o jedinstvu i solidarnosti.

Fintan Magi

Ovaj hiperrealistički mural na zidu u Montrealu prikazuje dvije djevojčice u pidžamama koje sjede na krevetu, obje imaju ćebad vezanu preko njihovih lica. Međutim, jedna od njih viri. Mural je djelo Fintana Magija.

"Budućnost je u tvojim rukama"

Spektakularni mural, kako prenosi Widewalls, srpskog uličnog umjetnika Arteža naslikan je u Valjevu, a nosi naziv "Budućnost je u tvojim rukama". Ovaj talentovani muralista je poznat po svojim realnim portretima, koji često sadrže svijetle boje.

"Priča života"

Holandski duo Telmo i Miel u Pertu je naslikao mural "Priča života", koji prikazuje toplu sliku djeteta sa djedom. Ovaj grad je poznat po dosta murala i kao mjesto s puno pozitivnih priča koje će se prenositi u narednim decenijama.

"Ljubav nas neće razdvojiti"

Poetičan kao i uvijek, urbana umjetnička legenda D*Face u Parizu je ove godine ostavio dvije svoje poznate figure u zagrljaju. "Ljubav nas neće razdvojiti" je naslov ovog djela, i sigurno je da će ovaj par trajati neko vrijeme - bar dok to dozvoli vrijeme i fasada zgrade.

"Velike oči"

Umjetnik Fin Dac, poznat po zapanjujućim ženskim portretima, tokom pet dana festivala u Bratislavi je nacrtao novo djelo. Nazvano "Velike oči", djelo prikazuje jednu od njegovih dama, ali obučenu u lokalnu tradicionalnu odjeću.

"Vjeruj u ljude"

Ovaj zapanjujući rad nazvan "Vjeruj u ljude" predstavlja dvije "biljke" izvučene iz zemlje tako da njihovi korijeni vise. Međutim, umjesto listova ili cvijeta, vrhovi ovih biljaka su dva mozga.

"Drugi"

Zapanjujući duo murala, pod naslovom "Drugi", napravio je kolumbijski umjetnik Gleo u Sao Paulu. Živo izveden i tematski intrigantan, ovaj mural je napravljen za "Nu Festival".

"Half Castor"

Umjetnik Bordalo II je stvorio još jednu skulpturu napravljenu od otpada na zidovima Pariza. Mural je u velikoj mjeri kreiran od metalnih ploča, drvenih dasaka, plastičnih cijevi, žice i puno boje. Njegova umjetnost skreće pažnju ne samo na životinje, već i na trenutni problem koji predstavlja proizvodnja otpada.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Male sove pred Trebinjcima
Vizuelna umjetnost

Male sove pred Trebinjcima

Konačno otkriven Benksijev identitet
Vizuelna umjetnost

Konačno otkriven Benksijev identitet

Joko Ono oslikala metro stanicu u blizini svog stana
Vizuelna umjetnost

Joko Ono oslikala metro stanicu u blizini svog stana

Najčitanije