Vizuelna umjetnost

Muzej Kozare ugostio Autoportrete Marije Dobrijević

Muzej Kozare ugostio Autoportrete Marije Dobrijević
Foto: Ilustracija | Muzej Kozare ugostio Autoportrete Marije Dobrijević

PRIJEDOR - Izložba pod nazivom "Autoportreti" Marije Dobrijević krasi Muzej Kozare u Prijedoru, a obuhvata djela nastala od 2012. do 2017. godine.

Postavka, koja je svečano otvorena u srijedu uveče, obuhvata radove mlade prijedorske umjetnice kojoj je ovo prvo predstavljanje u rodnom gradu iako je već imala tri izložbe u Banjaluci, piše Glas Srpske.

- Ova izložba predstavlja 160 radova različitih formata, od minijatura do velikih formata rađenih akrilom i olovkom na papiru, na platnima i ljepenci - kaže Dobrijevićeva.

Naglašava da su emocije njeno glavno izražajno sredstvo i ono što je pokreće da radi.

- Pokušavam da svoje unutrašnje stanje izrazim kroz taj spoljašnji izraz lica - istakla je Dobrijevićeva.

Objašnjava da portreti nisu realni, već samo neke karakterne osobine pokazuju da su to njeni portreti koji se sa jačinom emocije na neki način mijenjaju.

Kaže da razmišljanje o životu, o stvarima koje je okružuju i koje se događaju oko nje, razmišljanje o prošlosti, pa i o samoj sebi, često u njoj izazove negativne emocije koje je podstiču na stvaranje.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić ističe da ova ustanova insistira na promociji različitih umjetničkih sadržaja.

- Veća zastupljenost likovnih sadržaja je u prednosti brzine postavljanja izložbe, a s druge strane, tu su i mladi autori čija biografija nije toliko opširna koliko je njihovo stvaralaštvo. Oni na ovaj način dobijaju priliku da se predstave javnosti - rekao je Radonjić.

Dodaje da je Marija Dobrijević potvrdila ono što se od nje očekivalo, a to je jačina stvaralačke energije koja je svoj likovni izraz dosegla kroz mnoštvo radova.

Nagrada

Marija Dobrijević je još za vrijeme studiranja na banjalučkoj Akademiji umjetnosti izlagala jednom samostalno i više puta kolektivno, a učestvovala je i na više likovnih kolonija. Dobila je 2011. godine nagradu Akademije umjetnosti za najbolji rad iz nastavnog predmeta slikanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije