Vizuelna umjetnost

Muzeji koji će zaživjeti u 2019.

Muzeji koji će zaživjeti u 2019.
Foto: N.N. | Muzeji koji će zaživjeti u 2019.

Nova godina donosi i novine u svijetu umjetnosti, bar kada su u pitanju najpoznatiji muzeji na planeti. Svijet će u ovoj godini imati priliku da vidi neke nove muzeje, dok će veliki broj već postojećih proširiti svoje kapacitete. Među državama u kojima se posvećuje velika pažnja muzejima prednjače SAD, a svoje mjesto u ovoj elitnoj grupi polako stvara i Katar. Donosimo vam listu muzeja koji će biti predstavljeni publici u 2019. godini.

"Hood muzej umjetnosti" u Nju Hempširu

Mali muzej u Dartmaut kampusu će uskoro svoju veličinu uvećati za duplo, kada tvorci Tod Vilijams i Bili Tisen predstave svoju instalaciju od bijelih cigli. Glavni ulaz ovog zdanja koje gleda prema studentskom kampusu ima za cilj da mlade ljude željne znanja privuče u atrijum na tri sprata. Nove galerije i pješački prolazi koji vode u stari dio muzeja predstaviće kolekciju Univerziteta u Nju Hempširu koja obuhvata konceptualnu, drevnu i autohtonu umjetnost ovog predjela. Muzej će biti otvoren 26. januara.

Nacionalni muzej Katara u Dohi

Ovaj muzej nema namjeru da se takmiči s "MoMA" muzejom, već umjesto toga ima za cilj da svijetu predstavi dio nasljeđa i kulture Emirata. Ipak, sa druge strane, instalacija diskova koji formiraju oblik građevine, a koje je kreirao Žan Nouvel, će prikazati ovaj muzej kao svjetsko bogatstvo. Plutajući sferni oblici će postati dio stare šeikove palate, a na ulazu će se nalaziti i veliki broj fontana. Ovaj muzej će biti otvoren u Dohi 28. marta.

"West Bund" muzej umjetnosti u Šangaju

Najveći grad u Kini, Šangaj, je u posljednjih nekoliko godina dobio veliki broj kolekcionara umjetnosti, koji često borave u zapadnom dijelu grada, koji se još naziva i kulturnim distriktom. Ovaj distrikt pod nazivom "West Bund" će u partnerstvu sa dizajnerom Dejvidom Čiperfildom predstaviti trio galerija koje formiraju krug i kojima će se moći pristupiti sa svih strana svijeta. Betonski stubovi su stvorili prostor za ploču od recikliranog stakla preko kojeg će se spuštati grandiozni vodopad. Otvaranje ovog muzeja je najavljeno za proljeće.

"Bauhaus muzej" Njemačka

Ljubitelji bauhaus umjetnosti ove godine neće ostati zapostavljeni jer će se u njemačkim mjestima Desau i Vimar otvoriti dva muzeja koja su posvećena ovom umjetničkom pokretu. Desau muzej je dizajnirala grupa "Adenda Arhitekti" iz Barselone, koja će predstaviti kolekcije u impresivnoj građevini od 2.100 metara kvadratnih unutar čelične kutije koju oblaže još veća kutija od stakla. U međuvremenu Muzej klasičnih temelja u Vimaru će predstaviti impresivnu građevinu obloženu staklom koja će biti predstavljena na proljeće.

"The Shed" Njujork

Jedno od najimpresivnijih mjesta u Njujorku, Kolosalno Hadson dvorište, predstavlja svoje novo zdanje "The Shed", kojeg je dizajnirao Diler Skofido.

Ovo zdanje će biti fiksirano na zgradama koje imaju po osam spratova i stvaraće oblik zaklona iznad plaže, tako da će se na tom mjestu moći održavati niz koncerata i pozorišnih predstava u ljetnom periodu. "The Shed" će biti otvoren u aprilu ove godine u Njujorku.

"Kip slobode" Njujork

Na teriotriji koja je bila pod velikim udarom uragana "Sendi", ostrvo na kojem se nalazi Kip slobode imaće i novu galeriju s istorijskim predmetima i artefaktima, uključujući i originalnu baklju sa Kipa slobode. Novo zdanje će biti otporno na poplave i vjetrove. Muzej će se prostirati na 2.500 metara kvadratnih, a biće izgrađen od materijala zbog kojih će izgledati slično kao i Kip slobode. Otvaranje ovog muzeja je planirano za maj ove godine.

Muzej filmske umjetnosti Los Anđeles

Muzej koji će biti posvećen sedmoj umjetnosti ove godine će konačno biti otvoren u Los Anđelesu. Ovo zdanje je jedno od najiščekivanijih muzeja svih vremena. Na 4.500 metara kvadratnih biće smješteni eksponati i rekviziti koji su korišteni tokom snimanja nekih od najvećih klasika Holivuda. Otvaranje je najavljeno za ljeto ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije