Vizuelna umjetnost

Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu priznanje Savjeta Evrope

Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu priznanje Savjeta Evrope
Foto: N.N. | Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu priznanje Savjeta Evrope

SARAJEVO - Ovo je ogromna, ogromna čast za nas, bile su prve riječi Jasminka Halilovića, direktora i osnivača Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu, nakon što im je pripalo priznanje Muzejska nagrada Savjeta Evrope za 2018. godinu, koju dodjeljuje Evropski muzejski forum.

"Uzimajući u obzir način na koji je ovaj muzej otvoren, sjećajući se ocjene Ministarstva kulture da nemamo nikakav internacionalni značaj, uzimajući u obzir okolnosti u kulturnoj industriji u BiH, donijeti ovakvu nagradu, u ovakvoj konkurenciji, u ovako malu zemlju, to je veliki uspjeh. Treba imati na umu da smo bili u konkurenciji s muzejima čiji su budžeti desetine miliona dolara. Ali, imali smo svoje snage i ponosan sam da ih je žiri prepoznao", dodao je Halilović.

Jedna od najprestižnijih nagrada u muzejskoj industriji, koja se dodjeljuje u okviru programa "Evropski muzej godine", stigla je u Sarajevo zahvaljujući upravo ovom muzeju, što je prvi put, u istoriji dugoj 40 godina, da ovu nagradu dobija neki muzej iz šireg regiona.

U obrazloženju nagrade, žiri je istakao "da se radi o istinski inspirativnoj inicijativi pokretača Halilovića". Istaknut je i "poseban potencijal ovog muzeja da bude snažan, samoodrživ model građanske inicijative, te primjer koji može biti reprudukovan širom svijeta".

Nagrada se od 1977. godine dodjeljuje muzejima koji su napravili izuzetan doprinos razumijevanju Evropskog kulturnog nasljeđa.

Misija Muzeja ratnog djetinjstva nema nikakve nacionalne konotacije, niti je poenta ko je koje pripadnosti. Cilj je da se prvenstveno predstave uspomene djece i ljudi koji su doživjeli rat, a ispričano kroz neke drage predmete koje su sačuvali.

Muzej ratnog djetinjstva dobiće bronzanu statuu "La femme aux beaux seins" Joana Miroa, koju će zadržati godinu dana prije nego što je preda narednom muzeju pobjedniku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije