Vizuelna umjetnost

Najskuplja slika samoukog Barbariena 3.600 evra

Najskuplja slika samoukog Barbariena 3.600 evra
Najskuplja slika samoukog Barbariena 3.600 evra

BEOGRAD - Najskuplje prodata slika na 45. aukuciji antikviteta i umjetničkih djela Madl Arta, koja je održana u zemunskom Madlenianumu bila je "Zavera" iz ciklusa "Šamar građanskom ukusu" samoukog slikara Barbariena koja je plaćena 3.600 evra.

Beograđanina Barbariena (1963-2013) kome je zvanično ime Predrag Milićević "otkrila" je direktor Muzeja naivne i marginalne umjetnosti sa sjedištem, u Jagodini (koju nazivaju i "art brut") Nina Krstić i tako je tek pred smrt počeo da bude cjenjen pošto mu je slike uključivala u nastupe ovog muzeja na međunarodnim izložbama, posebno na najvažnijoj smotri samoukih slikara na trijenalu u Bratislavi. Ona je i autor prve monmografije o Barbatienu objavlejene 2016 godine .

Barabrijenova slika je najbolju cijenu postigla i pa predhodnoj 44 aukciji Madl Arta tako da se može reći da su ga kolekcionari po;eli da cijene tek posthumno.

Od 172 eksponata od kojih je 31 u kategoriji antikviteta dok su ostali slike u svim tehnikama, od crteža i akvarela do uljanih slika i skulptura koliko je ponuđeno na prodaju kupce je našlo šest antkviteta, među kojima je najbolju cijenu postiglo jednmo srebrno rusko kandilo za koje je plaćeno 325 evra dok za veoma lijepe komade nakita i kaminske satove nije bilo interesovanja. .

Inače, najskuplje slike od kojih djelo Peđe Milosavljevića "Krovovi Pariza" iz 1952 krasi i korice kataloga i za koju je traženo 9.600 evra i slika Nikole Graovca "Motiv iz Like" iz 1939 za koju je treblo platiti početnu cijenu 4.200 evra nisu našle kupce..

Kao i tokom prethodnih aukcija početne cijene su uglavnom značajno niže od realne vrijednosti lotova a imena su često veoma poznata. Prodata je Graovčeva "Vaza sa cvećem" za skromnih 450 evra.

Zanimljivo je da su tri slike slikarke slovenačkog porjekla Majde Kurnik (1920-1967) imale početnu cijenu 600, zatim 350 i 200 evra, našle istog kupca koji je došao iz Slovenije.

Od nekoliko skulptura kupca je našla samo jedna ljupka bronzana statua djevojčice u bronzi rad Frana Kršinića kupljena za 1.400 evra.

Po početnim cijenama su prodate i dvije slike manje poznatog Mihaila Milovanovića (1870-1941) čije su početne cijene bile 2.750 i 2.400 evra a kupio ih je neko iz Užica putem telefona.

Kupca je našla i slika Ivana Tabakovića i to jedan realističan pejzaž pariske ulice iz predratnog perioda koji je dostigao cijenu od 800 evra, Inače njegove novije eksperimentalne slike nisu nailazile na kupce na prethodnim aukcijama.

Nekoliko poznatih umhetnika Milo Milunović i Momo Kapor, imali su na aukciji po četiri djela, što ukazuje da su se neke kolekcije počele rasparčavati. Od Milunovićevih slika nije ništa prodato a od Kaporovih jedna veoma dekorativna stilozivana karta za igranje sa kraljem i damom herc, koja je plaćena 1.200 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije