Vizuelna umjetnost

Nakon 400 godina pronađen vrijedan Rubensov portret

Nakon 400 godina pronađen vrijedan Rubensov portret
Foto: Ilustracija | Nakon 400 godina pronađen vrijedan Rubensov portret
N.N.

Portret flamanskoga umjetnika Petera Paula Rubensa za koji se vjerovalo da je izgubljen, pronađen je nakon gotovo 400 godina, piše u nedjelju BBC.

Slika je bila u fundusu muzeja u Glasgovu, a nakon restauracije će biti izložena u dvorcu Pollok House u vlasništvu porodice Stirling Maxwell, nedaleko od Glasgova.

Zbog višekratnog korištenja platna, odnosno višestrukog nanošenja novih slojeva boje kroz vijekove, kao i prljavštine koja se nakupila, vjerovalo se da je riječ o kasnije nastaloj kopiji djela drugoga umjetnika.

Nakon restauracije portreta Georgea Villiersa, prvoga vojvode od Buckinghama, direktor muzeja Rubenshuis, kuće u kojoj je nekada živio i radio slavni slikar, Ben van Beneden potvrdio je da je riječ o originalnom Rubensu.

"Ovo je rijedak primjerak Rubensova portreta, koji pokazuje na koji je način umjetnik razvijao ovaj motiv", kazao je Van Beneden.

"Šansa da se otkrije portret jedne od ključnih figura britanske istorije nastao potezima kista jednoga od najvećih slikara svijeta, koji datira iz 1625., za mene je iznimno uzbudljivo otkriće", rekao je Grosvenor.

Vojvoda je bio kontroverzna ličnost iz jakobinskog razdoblja koji je od pripadnika nižeg plemstva postao jedan od bliskih saradnika Jamesa I., sina jedinca škotske kraljice Marije i njenog drugog supruga, engleskoga i škotskog kralja koji je u Škotskoj nosio titulu James VI.

Priroda njihovog odnosa bila je tema brojnih rasprava. Neki su tvrdili da su bili ljubavnici, a većina ih je smatrala bliskim prijateljima.

Originalno Rubensovo djelo tokom vijeka su prekrili novi namazi boje na platnu drugih umjetnika, a neprepoznatljivosti vrijednoga djela pridonijele su i godine nakupljanja prašine i prljavštine. Ali, naučna analiza drveta pokazala je da ono potiče iz 1620. te da se pripremalo za slikanje na način na koji se to činilo u Rubensovu atelieru.

Dodatni restauratorski radovi i rendgenski snimci pokazale su da nije riječ o kopiji već o originalnoj slici koju je naslikao sam Rubens.

Platno će biti ponovno izloženo u dvorcu Pollok House.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije