Vizuelna umjetnost

Nakon Rusije "Zmijanjski vez" i u Srpskoj Atini

Nakon Rusije "Zmijanjski vez" i u Srpskoj Atini
Foto: N.N. | Nakon Rusije "Zmijanjski vez" i u Srpskoj Atini

NOVI SAD - Nakon gostovanja u Sankt Peterburgu i Moskvi, izložba Muzeja Republike Srpske "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" Muzeja Republike Srpske, čiji je autor Danijela Đukanović, gostuje i u Novom Sadu, a njeno otvaranje zakazano je u Muzeju Vojvodine večeras sa početkom u 19 časova.

Izložba predstavlja nastavak realizacije Protokola o saradnji između Muzeja Republike Srpske i Muzeja Vojvodine, te obuhvata 65 eksponata Muzeja Republike Srpske i radove udruženja koja izrađuju zmijanjski vez u 21. vijeku. "Multimedijalnost izložbe atraktivan je faktor u prezentaciji ovog svjetskog blaga, pa će postavka izložbe sadržati i 20 banera sa fotografijama koje prikazuju rad udruženja, tablete koji prikazuju fotografije iz foto-dokumentacije Muzeja Republike Srpske, te dokumentarni film o upisu zmijanjskog veza na listu UNESCO-a", saopštila je Đukanovićeva, autorka izložbe, koja će u Novom Sadu biti postavljena do 18. oktobra.

Povodom gostovanja ove izložbe u Novom Sadu oglasio se i Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, koji je za "Nezavisne" kazao da institucija koju vodi ima odličnu saradnju sa Muzejom Republike Srpske, a da Protkol o saradnji imaju kako sa ovom institucijom, tako i sa Zavičajnim udruženjem "Zmijanje".

"Naše izložbe su gostovale u Muzeju Republike Srpske, a evo sada se otvara i izložba Muzeja Republike Srpske kod nas. Pored toga, Muzej Vojvodine ima u svom sastavu etno-kuću 'Brvnara' u Bačkom Jarku u kojoj imamo istorijsku postavku o istoriji Bosanske Krajine i uopšte o doseljavanju Krajišnika u Vojvodinu. S druge strane, imamo etnološku izložbu koja je veoma lepa, sa svim značajnim elementima nematerijalnog nasleđa i  konkretnih realizacija tog nasleđa koje smo mi prikupili od stanovnika koji su se posle Drugog svetskog rata doselili u Vojvodinu", kazao je Njegovan otkrivajući kako Muzej Vojvodine svake godine pravi izložbe za određene ciljne grupe, te su u prethodnom periodu imali izložbe o Nijemcima, Slovacima i Mađarima. Pored postavki o drugim nacionalnim zajednicama koje naseljavaju prostor Vojvodine, kako kaže Njegovan, Muzej Vojvodine posebnu brigu vodi o srpskom narodu, odnosno o doseljenicima u Vojvodinu od Arsenija Čarnojevića naovamo.

"Uvek imamo izvanrednu posjetu na izložbama, posebno kada je reč o segmentima vezanim za Srbe iz Krajine, tako da će se izložba 'Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe' dobro uklopiti u naš koncept", zaključuje Njegovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije