Vizuelna umjetnost

Neispričane priče o Zemaljskom muzeju BiH

Neispričane priče o Zemaljskom muzeju BiH
Neispričane priče o Zemaljskom muzeju BiH

Ko su ljudi koji, uprkos tome što je od 2012. godine zatvoren za javnost, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju naše zajedničko kulturno blago?

U nastojanju da odgovori na ovo pitanje Zijah Gafić od januara 2015. počinje dolaziti u Zemaljski muzej i portretirati njegove radnike i radnice.

Izložba predstavlja najavu velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom "Ja sam Muzej".

Svaki od više od 30 portreta predstavlja jednog "čuvara", jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te kolebanja između nade za bolje sutra i mirenja s nemogućnošću promjene stanja.

Ovo je drugačija, intimna priča o Zemaljskom muzeju BiH i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih. Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao Zijah Gafić, međunarodno priznati fotograf. Ujedno su obavljeni i intervjui s radnicima, a čitav proces trajao je više od šest mjeseci.

Zijah Gafić je višestruko nagrađivani bh. fotograf od 1999. Redovno sarađuje sa svim značajnijim međunarodnim publikacijama.

Dobitnik je najprestižnijih međunarodnih priznanja za fotografiju. Izlaže na međunarodnim festivalima i u galerijama.

Gafićev fotoesej o posljedicama rata u BiH objavljen je u knjizi Tales From Globalizing World izdavača Thames & Hudson. Autor je knjiga Troubled Islam i Quest for identity.

Prvi je s područja bivše Jugoslavije učestvovao na svjetski poznatom TED programu.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije