Vizuelna umjetnost

"Noć muzeja" u znaku vina i srednjeg vijeka

"Noć muzeja" u znaku vina i srednjeg vijeka
Foto: N.N. | "Noć muzeja" u znaku vina i srednjeg vijeka

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske raznolikim kulturnim programom, koji će trajati od 18 časova do 22.30, 13. "Noć muzeja" tradicionalno obilježava u subotu, 19. maja.

Tema ovogodišnje manifestacije, navode iz Muzeja RS, jeste "Vino i srednji vijek", a autorski tim događaja osmislio je različite sadržaje prilagođene svim starosnim grupama.

"Program se sastoji iz radionica, prezentacija, vođenja i iznenađenja za najmlađu publiku, dok će u drugom dijelu programa za građanstvo biti otvorena izložba 'Priča o vinu' uz 'Palladio string quartet' te nastup Gradskog tamburaškog orkestra (GTO) iz Banjaluke", navode iz Muzeja Republike Srpske, ističući da su pokrovitelji manifestacije "Noć muzeja" Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka.

Kako saznajemo, učešće u bogatom programu "Noći muzeja" uzeće: "Melanija studio", Viteško udruženje "Kozarački vitezovi", Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gudački kvartet "Palladio string kvartet", Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, a u programu učestvuju i prijatelji manifestacije, vinarije "Jungić", "Fazan", "Bonaventura" i "Panić" te Poljoprivredni fakultet Banjaluka.

Realizatori manifestacije - Kreativni tim "Noć muzeja" 2018. godine su Nataša Kovačević, koordinator manifestacije, Ljiljana Korać, viši kustos biolog, Nataša Nogo, viši muzejski tehničar, Vladimir Đukanović, etnolog, i Milenko Đorđević, viši kustos istoričar.

"Noć muzeja" je manifestacija koja se pod različitim varijacijama osnovnog naziva i u različitim terminima, ponegdje i više puta godišnje, održava u više zemalja Evrope. Prva "Noć muzeja" održana je u Berlinu 1997. godine pod nazivom "Duga noć muzeja" i vrlo brzo je postala popularna u mnogim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije