Vizuelna umjetnost

Obnovljena prostorija Zemaljskog muzeja u kojoj je smještena Hagada

Obnovljena prostorija Zemaljskog muzeja u kojoj je smještena Hagada
Foto: Ilustracija | Obnovljena prostorija Zemaljskog muzeja u kojoj je smještena Hagada
Srna

Francuska Ambasada u BiH, u saradnji sa Uneskom, finansirala je obnovu i bolje obezbjeđenje prostorije Zemaljskog muzeja BiH u kojoj se čuva Sarajevska hagada, kao i njenu bolju prezentaciju javnosti.

"Radovi su trajali nekoliko mjeseci, a novi prostor biće svečano otvoren 22. februara. Realizacija projekta `Hagada, bliža vama` omogućiće Zemaljskom muzeju BiH čuvanje ove knjige u boljim uslovima i prezentaciju prilagođenu posjetiocima", navedeno je u zajedničkom saopštenju Ambasade Francuske u BiH, Uneska i Muzeja. 

Ovim projektom znatno je podignut nivo zaštite Sarajevske hagade od svjetlosti, promjene temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe. 

"Novi sistem prezentacije knjige umanjuje potrebu za čestim ručnim manipulisanjem, što doprinosi boljoj zaštiti. Zahvaljujući ovim poboljšanjima, posjetioci Muzeja moći će da vide Hagadu dva puta sedmično, u periodima koji će uskoro biti objavljeni", poručili su u saopštenju. 

Postavljanje velikog ekrana omogućiće da se stranice Hagade virtuelno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima Uneska, kopije Hagade biće ponovo odštampane, uz novu studiju koja će predstaviti do sada nepoznate podatke. 

Sarajevska hagada uvrštena je od prošle godine u Međunarodni registar "Pamćenje svijeta". 

Sarajevska hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne jevrejske dekorativne umjetnosti. Riječ je o rukopisu na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija, koji se ubraja među najpoznatije i najljepše jevrejske rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu. 

Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije. Rukopis je 1894. godine kupio Zemaljski muzej BiH od porodice Koen, tadašnjeg vlasnika. 

Knjiga je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom BiH. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Kreativna fotografija je nešto posebno
Vizuelna umjetnost

Kreativna fotografija je nešto posebno

Najčitanije