Vizuelna umjetnost

Obnovljena prostorija Zemaljskog muzeja u kojoj je smještena Hagada

Obnovljena prostorija Zemaljskog muzeja u kojoj je smještena Hagada
Foto: Ilustracija | Obnovljena prostorija Zemaljskog muzeja u kojoj je smještena Hagada

Francuska Ambasada u BiH, u saradnji sa Uneskom, finansirala je obnovu i bolje obezbjeđenje prostorije Zemaljskog muzeja BiH u kojoj se čuva Sarajevska hagada, kao i njenu bolju prezentaciju javnosti.

"Radovi su trajali nekoliko mjeseci, a novi prostor biće svečano otvoren 22. februara. Realizacija projekta `Hagada, bliža vama` omogućiće Zemaljskom muzeju BiH čuvanje ove knjige u boljim uslovima i prezentaciju prilagođenu posjetiocima", navedeno je u zajedničkom saopštenju Ambasade Francuske u BiH, Uneska i Muzeja. 

Ovim projektom znatno je podignut nivo zaštite Sarajevske hagade od svjetlosti, promjene temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe. 

"Novi sistem prezentacije knjige umanjuje potrebu za čestim ručnim manipulisanjem, što doprinosi boljoj zaštiti. Zahvaljujući ovim poboljšanjima, posjetioci Muzeja moći će da vide Hagadu dva puta sedmično, u periodima koji će uskoro biti objavljeni", poručili su u saopštenju. 

Postavljanje velikog ekrana omogućiće da se stranice Hagade virtuelno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima Uneska, kopije Hagade biće ponovo odštampane, uz novu studiju koja će predstaviti do sada nepoznate podatke. 

Sarajevska hagada uvrštena je od prošle godine u Međunarodni registar "Pamćenje svijeta". 

Sarajevska hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne jevrejske dekorativne umjetnosti. Riječ je o rukopisu na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija, koji se ubraja među najpoznatije i najljepše jevrejske rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu. 

Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije. Rukopis je 1894. godine kupio Zemaljski muzej BiH od porodice Koen, tadašnjeg vlasnika. 

Knjiga je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije