Vizuelna umjetnost

Održana "Evropska noć muzeja" u BiH: Godišnja proslava kulture i umjetnosti

Održana "Evropska noć muzeja" u BiH: Godišnja proslava kulture i umjetnosti
Održana "Evropska noć muzeja" u BiH: Godišnja proslava kulture i umjetnosti

SARAJEVO, BANJALUKA - Tradicionalna manifestacija "Evropska noć muzeja" je godišnja proslava kulture i umjetnosti širom Evrope, koja se u isto vrijeme održava u više od 2.000 evropskih muzeja.

Na mapi hiljada institucija kulture širom kontinenta, u subotu veče svoja vrata za sve posjetioce su otvorili i muzeji širom BiH...

Banjaluka

Tradicionalna međunarodna manifestacija "Noć muzeja" u Banjaluci je obilježena u Muzeju RS i Muzeju savremene umjetnosti RS.

Ovogodišnja tema manifestacije "Muzeji i kulturni pejzaž" teži da istakne muzej kao jedinstveno mjesto, koje povezuje materijalnu i nematerijalnu baštinu u jedinstveni kulturni pejzaž. U okviru manifestacije uručene su nagrade pobjednicima likovnog konkursa na temu svemirskih istraživanja pod nazivom "Kako izgleda vaša budućnost?". Prvu nagradu dobio je Sandro Grželj, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Banjaluke, koji je nagrađen profesionalnim teleskopom.

U okviru "Noći muzeja" u MSU RS nastupio je beogradski "The Bestbeat - the Beatles tribute band", kao i di-džej Hamilton iz Londona.

U Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci posjetioci su mogli pogledati izložbe "Nova religija", "Povratak na Mjesec - Kratka istorija budućnosti", dok je u kamenoj zgradi u tvrđavi Kastel postavljena izložba "Na putevima modernizma - Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo". A Gradski tamburaški orkestar za ovu posebnu noć svoju muziku je poklonio svim posjetiocima ispred MRS.

Ovogodišnja "Noć muzeja" u glavnom gradu RS je realizovana u saradnji s evropskim festivalom "Egzit", uz podršku kompanija "M:tel".

Sarajevo

U glavnom gradu BiH je takođe obilježen ovaj međunarodni praznik kulture, a na repertoaru su se našle razne izložbe, performansi, radionice i predstave.

Između ostalog, Zemaljski muzej je tako otvorio izložbu fotografija "Magični svijet insekata", čiji je autor kustos entomolog Dejan Kulijer, a za najmlađe u Botaničkom vrtu izloženi su modeli insekata. Sarajevska Vijećnica se ove godine prvi put, na inicijativu gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, takođe pridružila velikoj porodici muzeja. Tako su svi posjetioci u svečanoj sali Vijećnice mogli vidjeti postavku izložbe  "Akvareli starog Sarajeva".

Trebinje

Muzej Hercegovine u Trebinju je priredio izložbu iz svog fundusa, u kojoj su pod naslovom "Kroz niti vune pričam ti" publici prikazane vunene tkane prostirke.

"Cilj nam je bio da ispričamo priču šta su to naše žene - tkalje pravile i kakva su umjetnička djela stvarale, a mi smo izložili neke sačuvane jako značajne eksponate iz našeg kulturnoistorijskog nasljeđa, uvrstivši u izložbu ćilime, gubere i rute", kazala je viši kustos etnolog Božana Đuzelović.

U muzičkom dijelu programa je održan koncert Muške pjevačke grupe "Crkvina", kojoj je ovo bio prvi javni nastup, kao i ženske pjevačke grupe "Nagorkinje" GKUD-a "Alat SL".

Bijeljina

Muzej Semberije u Bijeljini obilježio je evropsku Noć muzeja kreativnom dječjom radionicom izrade predmeta od papira, izložbom "Umjetnost kaligrafije" autora Bojana Antića, filmskim projekcijama i muzičkim programom. Organizator "Noći muzeja" Snežana Antić ističe da su povodom ove manifestacije pojedinačne posjete Muzeju Semberije u Bijeljini bile besplatne od 18. maja do danas.

Prijedor

Više od stotinu ljudi posjetilo je sinoć Muzej Kozare u Prijedoru, što je rekordan broj u posljednjih devet godina, od kada se u ovoj ustanovi obilježava "Noć muzeja".

"Praksa u svijetu je da se tu noć stalne postavke i tematske izložbe kao uobičajeni sadržaji obogate nekim aktivnostima koje imaju svrhu da širu publiku privuku u muzej i predstave ga u nekom drugačijem svjetlu", rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Derventa

Narodna biblioteka "Branko Radičević" iz Dervente takođe je obilježila "Noć muzeja" bogatim programom. Na početku programa glumci banjalučkog Dis pozorišta izveli su predstavu "Život oca Teodora", a potom je otvorena izložba "Period između dva svjetska rata kroz kolekciju predmeta" autora Alena Mešića i Mile Vidičevića. Svim posjetiocima bilo je omogućeno učlanjenje u biblioteku po cijeni od dvije KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije