Vizuelna umjetnost

Otvoren "City of art - Počitelj"

Otvoren "City of art - Počitelj"
Otvoren "City of art - Počitelj"

SARAJEVO - Prvi međunarodni susreti mladih stvaralaca "City of art - Počitelj" svečano su otvoreni večeras, u organizaciji produkcije "Sve je moguće".

Predsjednik programskog odbora, profesor i dekan na Sarajevo Film Academy Nenad Dizdarević kazao je da je ideja nastala prije nekoliko godina kada je razgovarao s jednim od najboljih bh. slikara Safetom Zecom.

Smatra da Počitelj treba biti mjesto susreta mladih stvaralaca iz Evrope, koji su, po njegovom mišljenju, vrlo rijetki.

"Mladi se ne tako često susreću na kreativnim radionicama. Ovo je početak jedne divne avanture i nadam se da će se učesnici sa radošću sjećati ovih susreta", kazao je Dizdarević.

Uvjeren je da će biti naporno i da će se raditi, poručujući da se za rezultate trebaju svi potruditi.

"Ne postoje dobre i loše ideje, već samo ostvarene. Na taj način ćemo cijeniti i ovu ideju", izjavio je Dizdarević.

Jedan od predavača na susretima je i bh. slikar Safet Zec, koji je na svečanom otvorenju kazao da ga je sudbina dovela u Počitelj i da s radošću podržava svako okupljanje u ovom rijetkom istorijskom kulturnom spomeniku.

"Vrlo sam kritičan naspram Počitelja i osjećam njegovu tragediju, jer je polupopravljen i napušten grad i nema viziju svog korištenja. Boli me što ne vidim kraj toj zapuštenosti", navodi on.

Iz tog razloga, Zec kaže da podržava svako uvjerenje da Počitelj neće postati mrtvi spomenik.

"Uz daljnju restauraciju Počitelja vidim fascinantne mogućnosti njegovog proširenja, ali treba nam vizija da njegova svjetla budu upaljena i da ima ljepotu koju zaslužuje", zaključio je Zec.

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH je podržalo ove susrete, a savjetnik ministra Mate Bandur kazao je da je cilj susreta da mladi stvaraoci obiđu ljepote Počitelja, Međugorja, Kravica, gdje će dobiti novu snagu za stvaralaštvo.

"Počitelj je mjesto gdje se odlično mogu vidjeti 'boje i zvuci u kamenu' i mistika koja vlada u ovom prostoru, koja će uvijek poslužiti umjetnicima da nađu novi način za otkrivanje te ljepote", istakao je Bandur.

Oko 40 mladih stvaralaca će, uz asistenciju mentora, do 5. avgusta učestvovati u radionicama iz oblasti filma, likovne umjetnosti, teatra i novinarstva, a na kojima će predavači biti, između ostalih, slikar Safet Zec, te profesori Nenad Dizdarević, Andrija Dimitrijević, Ahmed Imamović i Ljiljana Petrović, kao i novinar Rinko Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije