Vizuelna umjetnost

Otvoren jubilarni saziv Međunarodne likovne kolonije

Otvoren jubilarni saziv Međunarodne likovne kolonije
Foto: Ilustracija | Otvoren jubilarni saziv Međunarodne likovne kolonije

Jahorina - Načelnik Opštine Pale Boško Jugović svečano je večeras na Jahorini otvorio 15. saziv Međunarodne likove kolonije "ART simpozijum Jahorina 2017", koja je okupila 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Koreje, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske.

Jugović je čestitao ovaj jubilej i poželio organizatorima i učesnicima još mnogo uspješnih saziva i obilje likovnih djela.


On je primijetio da, uprkos teškim vremenima, "umjetnost polako i stidljivo, ipak, ulazi u Pale", a da je "ART simpozijum Jahorina", jedan od ozbiljnijih kreatora nove kulturne politike, koju će nova opštinska vlast sigurno podržati, u skladu sa realnim mogućnostima.

Osnivač i umjetnički rukovodilac Kolonije Lazo Savić ističe da će i ove godine slijediti programsku zamisao da u fokusu rada osnovna tema bude "Figura u savremenoj umjetnosti - veliki format", ali s obzirom na različite senzibilitete i podneblja iz kojih slikari dolaze, biće otvorena i mogućnost da umjetnici po svom nahođenju eksperimentišu i sa slobodnim temama, koristeći razne materijale i tehnike.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović rekao je da je Lazo Savić, kao čovjek koji je pokazao neviđenu snagu i likovnu viziju ovih prostora "krenuo putem prevođenja ljepote Jahorine u razne sublimate podignute na viši civilizacijski smisao", tako što je počeo dovoditi i okupljati umjetnike iz cijelog svijeta da bi "jahorinske ljepote preveli u likovne grafeme, likovna djela, slike, skulpture, u forme u kojima su ljudi gradili svjetsku civilizaciju".

Prema njegovim riječima, ova nadaleko poznata likovna kolonija predstavlja svojevrsnu "umjetničku laboratoriju", omeđenu jahorinskim ljepotama.

"Organizator ove kolonije obogatio je i oblagorodio pejsaže i motive i Pala i Jahorine, koji umjetnicima raznih branši nude iskonske umjetničke potencijale i vrijednosti. Savić i njegovi prijatelji omogućili su savremeni, civilizacijski dijalog između umjetnika sa svih meridijana, i to je sigurno najljepša odrednica svih proteklih saziva `ART simpoziuma Jahorina`", naglašava Vujanović.

"Art simpozijum Jahorina", osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije