Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran"

Otvorena izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran"

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci međunarodnu izložbu "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran".

Cvijanovićeva je istakla da je riječ o sjajnom projektu.

"Velika je stvar kada ovdje imamo toliko umjetnika iz Velike Britanije i sa naših prostora koji umjetničkim izrazom šalju određene poruke. Izložba je upriličena uoči 8. marta i na taj način želimo da podstaknemo sve ono što jesu zajedničke aktivnosti i saradnja", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ovo odličan način za saradnju koja može da bude realizovana na različite načine i posredstvom umjetničkog izraza.

"Srećna sam što je Banjaluka dom ovakvog sjajnog događaja", dodala je Cvijanovićeva.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je žena u fokusu izložbe.

"Imali smo čast da izložimo i naših 12 djela. Riječ je o autorima koji su ravnopravni sa onima u Velikoj Britaniji", navela je Vujkovićeva.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild kaže da se nastavlja dobra tradicija saradnje Britanskog savjeta i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

"Velika Britanija je partner BiH i snažno podržava njen prosperitet", naveo je Fild.

Kustos izložbe Lana Pilipović kaže da je izložbu podijelila u četiri segmenta, i to "Refleksija", "Izloženost", "Rodna tijela" i "Duh".

"Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza - od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos", rekla je Pilipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije