Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba Aleksandra Ace Čavića u Banjaluci

Otvorena izložba Aleksandra Ace Čavića u Banjaluci
Foto: Vladimir Stojaković | Otvorena izložba Aleksandra Ace Čavića u Banjaluci

BANJALUKA - Stari i ofucani kliše jeste da fotografija govori više od hiljadu riječi. Fotografije Banjalučanina Aleksandra - Ace Čavića i bez tog stereotipa govore toliko.

Svaki njegov terenski i fotoreporterski rad iz desetogodišnjeg iskustva u "Nezavisnim novinama" bio je ispraćen tekstom od oko hiljadu izraza. Bez teksta, te fotografije uvijek rekle bi bar još toliko.

Međutim, ono što se dogodilo u izložbenom salonu "Živorad - Žika Pećarić" Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) u srijedu uveče, kada je otvorena izložba "Moja 31. po tuđem izboru", teško da bi stalo i u riječi i u fotografiju.

Bio je to sasvim običan dan u životu jednog fotografa, kojem nikad nije padalo na pamet da pravi samostalne izložbe ili promocije slične vrste. Čavićev prijatelj i bivši šef iz "Nezavisnih novina" Milan Radulović pozvao je starog kolegu na navodni novogodišnji prijem bankara.

Trebalo je tu noć u neformalnom razgovoru da snimi službena lica. Ništa lakše, uradio bi to Čavić efikasno i rutinski kao mnogo puta do sada. Nikon je bio spreman, oko kao i uvijek naoštreno. Ipak, po ulasku u hol Narodnog pozorišta RS, umjesto bankara, Čavića su dočekali njegova djevojka Karolina Karalić i prijatelji Vladimir Stojaković, Velibor Tripić, Jelena Đurđević, Saška Madžar i Svjetlana Talić. Uz Radulovića, koji je napravio klasičnu podmetačinu, oni su dva i po mjeseca spremali i na kraju realizovali prvu samostalnu izložbu Aleksandra - Ace Čavića.

Bio je to originalan rođendanski poklon. Trideset jedna fotografija za trideset prvi rođendan. Stotinak prijatelja i poznanika došlo je da vidi novinske fotografije iz kojih izvire umjetnost.

Izložba je stekla širi publikum prije nego je umjetnik za nju i saznao. Govora prilikom otvaranja izložbe je bilo, ali on nije bio formalan.

Rečeno je da su Čavićevim fotografijama ispraćeni brojni novinski članci o bitnim događajima i ljudima iz zemlje i inostranstva, te da su iste nastale prilikom rada u "Nezavisnim novinama".

Prisustvom na otvaranju izložbe Čavića, koji je danas zvanični fotograf grada Banjaluka, iznenadio je čak i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Zbunjen i iznenađen, Čavić nije imao druge do da zahvali djevojci i prijateljima. Veći govor, logično, nije spremao.

A fotografije, one su ostale da govore same za sebe i u izložbenom salonu NP RS pred publikom će to zasigurno nastaviti da rade u naredna dva mjeseca. Izložba se zatvara 27. februara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije