Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba “Arheološka baština opštine Gradiška”

Otvorena izložba “Arheološka baština opštine Gradiška”
Otvorena izložba “Arheološka baština opštine Gradiška”

GRADIŠKA - U Zavičajnom muzeju u Gradišci danas je otvorena stalna arheološka izložbena postavka pod nazivom "Arheološka baštine opštine Gradiška od praistorije do srednjeg vijeka".

Arheološku izložbu, koja je priređena povodom Dana opštine Gradiška, otvorio je načelnik opštine Zoran Latinović.

Autor izložbe, arheolog Bojan Vujinić, rekao je da je ova postavka za Zavičajni muzej i opštinu Gradiška voma značajna jer građani sada na jednom mjestu mogu da vide vrijedne arheološke eksponate koje je Muzej prikupljao u posljednjih nekoliko decenija.

Vujinović je naveo da je među najzanimljivijim izloženim eksponatima, parcijalni skelet žene iz perioda šestog milenijuma prije nove ere, koji je najstariji skelet pronađen u cijeloj BiH.

"Predstavljeno je i područje Donje Doline, kao jedno od najznačajnijih trgovačkih centara iz perioda gvozdenog i bronzanog doba na području Jugoistočne Evrope. Posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa areološkim nalazima episkopskog sjedišta grada Balkis i Vrbaškog grada, koji je bio sjedište ovog prostora u 14. vijeku. Izloženi su i nalazi koji svjedoče o pismenosti iz perioda 4, 5. i 6. vijeka, ćirilično pismo iz Kijevaca iz 1301. godine i glagoljično pismo iz plovine 14. vijeka", naveo je Vujinović.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Dragan Matavulj rekao je da danas otvorena stalna arheološka postavka, uz stalnu istorijsku postavku koja je otvorena prošle godine na Dan opštine i galerijski prostor, sada čini muzejsku cjelinu i predstavlja osnovnu funkciju Zavičajnog muzeja u Gradišci.

Matavulj je istakao da je ova arheološka postavka veoma značajna za Gradišku i cijelu Republiku Srpsku, jer govori o životu i kulturi naroda koji je na ovim prostorima živio još od doba neolita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije